Спроба наступу на Донбас та бої на Півдні – онлайн війни 28 квітня – останні новини

Війна проти російського ворога триває 64-й день. Станом на ранок 28 квітня ворог втратив у живій силі майже 23 тисячі людей та тисячі одиниць бойової техніки.

Окупанти активно стягують техніку та живу силу на схід, де бої точаться практично по всій лінії фронту.

Ніч на 28 квітня загалом пройшла спокійно. Активні бойові дії ведуться на Донбасі та на підступах до регіону. Водночас, ворог не може досягти жодних поставлених цілей, при тому що українські військові регулярно звільняють захоплені населені пункти.

“Апостроф” продовжує слідкувати за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка боїв 27 квітня


21:05 В Офісі президента відреагували на обстріл Києва.

Ракетні удари по центру столиці під час офіційного візиту Генерального секретаря ООН. Ще позавчора Антоніу Гутерріш сидів за довгим столом в Кремлі, а сьогодні в кілометрі від нього лунають вибухи. Листівка з Москви? Нагадайте, чому Росія досі займає крісло в Раді безпеки ООН?” – запитав радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк.

20:55 Повідомляється про вибухи у Фастові. ДСНС підтвердили вибухи на Київщині. Попередньо відомо про влучання в інфраструктурні об’єкти. На місці працюють ДСНС. Інформація щодо травмованих уточнюється.

20:30 Ворог завдав крилатих ракет удару по Києву. Одну з них збила система ППО, друга – потрапила Шевченківським районом столиці. Інформація щодо постраждалих уточнюється.


19:40 Президент Володимир Зеленський у Києві зустрівся із генсеком ООН Антоніу Гутеррішем.

19:30 Уряд Данії прийняв рішення передати Україні нову партію військової допомоги на суму 600 мільйонів датських крон, або ж еквівалент 90 мільйонів доларів — бронетранспортери М113, міни калібру 120 мм та протитанкова зброя, без вказівки по кількості.

18:15 Відбувся сьомий обмін полоненими. Сьогодні звільнили з російського полону 45 наших людей. Це – 13 офіцерів та 20 солдатів (з яких п’ятеро поранено). Також повертаємо додому 12 наших громадянських.

17:55 Президент Джо Байден попросить Конгрес США виділити 33 млрд доларів на підтримку України. Запит на фінансування включає понад 20 млрд доларів на зброю, боєприпаси та іншу військову допомогу, а також 8,5 млрд доларів прямої економічної допомоги уряду і 3 млрд доларів на гуманітарну допомогу та допомогу в галузі продовольчої безпеки.

17:30 Прикордонники Чернігівського загону зафіксували обстріл з території Росії в районі українського пункту пропуску “Сеньківка”. Ворог здійснив близько 15 пострілів з автоматичного гранатомета.

17:00 The New York Times опублікувала фото із села Демидів Київської області, затопленого під час російської окупації. Українці самі зруйнували дамбу на річці Ірпінь у місці її впадання у Київське водосховище. В результаті в селі та навколишніх полях утворилася трясовина, яка загальмувала просування російської армії до Києва. Тим самим було виграно час на підготовку оборони української столиці.

16:45 Президент Володимир Зеленський у Києві зустрівся з прем’єр-міністром Болгарії Кирилом Пєтковим.

16:25 Командир полку окупантів зізнався у розстрілі солдатів, які не хотіли йти у бій під Ізюмом.

16:10 Українські військові журналісти дізналися, що до Ізюму приїхав начальник генерального штабу збройних сил РФ Валерій Герасимов, щоб здійснювати командування військами на Донбасі. Судячи на все, його понизили в званні, адже це не справа генерала армії керувати двома десятками тисяч “багнетів”.

15:45 У Росії під Саратовом розбилися два військові вертольоти, які використали для тренування персоналу.

15:21 США можуть дозволити спрямовувати конфісковані у російських олігархів активи на допомогу Україні.

Білий дім планує подати до Конгресу відповідну ініціативу. Серед додаткових пропозицій – збільшити до 10 років термін давності для справ щодо ухилення від санкцій та криміналізувати доходи від корупційних угод із Росією.

15:11 Рашисти почали демілітаризувати самі себе

У Саратовській області під час польоту зіткнулися два військові вертольоти, повідомляє підконтрольне Кремлю пропагандистське агентство ТАСС.

15:05 У тимчасово окупованому Херсоні загарбники поки що не збираються проводити псевдореферендум. Раніше вони анонсували, що референдум відбудеться до 10 травня, але згодом їхні плани змінилися.

Про це повідомив мер тимчасово окупованого Херсона Ігор Колихаєв.

14:44 Україна планує відбудувати інфраструктуру протягом 1-2 років, повідомляє прес-служба ВП

Збитки, завдані внаслідок війни, становлять майже $90 млрд. Йдеться про залізничну, дорожню та бруківку інфраструктуру

14:17 Карта України після вторгнення Росії на 28 квітня

13:55 США заборонили проведення ходи “Безсмертного полку” та покладання квітів до меморіалу “Дух Ельби”.

13:40 Війська РФ вбили понад 21 000 маріупольців, – заступник мера Маріуполя

З початку вторгнення російські війська вбили понад 21 тис. маріупольців.

Про це у прямому ефірі марафону заявив заступник міського голови Маріуполя Сергій Орлов.

Також гість ефіру розповів, що окупанти повністю зруйнували у місті 900 багатоповерхових будинків, та поінформував, що на відновлення міста знадобиться мінімум 12,5 млрд доларів.

13:21 У Миколаєві повідомляють про вибухи!

13:17 Гучна заява Подоляка

12:57 Росія визнала, що вивезла з України понад 1 млн людей

Як зазначив начальник Наццентру управління обороною Росії Михайло Мізинцев, людей вивозили “без участі української влади”

12:37 Генсек ООН Антоніу Гутерріш побував у Бородянці.

“Я уявляю свою сім’ю в одному з цих будинків, тепер зруйнованих та чорних.

Я бачу, як мої онуки у паніці тікають”, – сказав він.

Нагадаємо, раніше Гутерріш заявив, що війна в Україні продовжуватиметься, доки її не закінчить РФ.

12:15 Води у Лисичанську не буде до закінчення бойових дій

Голова Лисичанської міської ВДА Олександр Заїка записав нове звернення до мешканців, у якому попередив, що водопостачання міста відновити наразі неможливо.

Він також повідомив. що обстріли не вщухають і вкотре закликав евакуюватися всіх, хто може.

Населення Лисичанська на початок повномасштабного вторгнення Росії становило близько 100 тисяч жителів

12:08 Нижня палата парламенту Німеччини схвалила петицію щодо постачання важкого озброєння в Україну.

11:50 Партія “Слуга народу” зробила заяву, в якій сказано, що членство депутата Олексія Ковальова, який перебуває на території не підконтрольної Україні Херсонській області, буде призупинено.

“Олексій Ковальов, народний депутат України, обраний у виборчому окрузі 186 (Херсонська область), нині перебуває на тимчасово захопленій території. Судячи з його інтерв’ю медіа – перебуває цілком добровільно. Він спілкується з російськими військовими, які не здійснюють щодо нього ніяких дій, він не бере участі в національному спротиві російській агресії та окупації.

Він, за його словами, здійснює на тимчасово захопленій території діяльність із надання гуманітарної допомоги. Крім того, він не відвідує пленарні засідання Верховної Ради України, не бере участі у голосуваннях за важливі в умовах воєнного стану законопроекти. Адекватних пояснень щодо свого поточного статусу, поведінки та заяв депутат Ковальов керівництву фракції не надав”, – сказано у повідомленні партії.

11:22 Члени НАТО надали Україні вже щонайменше $8 млрд допомоги, – генсек альянсу Столтенберг

11:04 А ось так ворог б’є по Донецькій області

10:35 Великобританія може поставити Україні озброєння для завдання ударів по ВМС Росії в Чорному морі, — цитують міністра оборони країни Бена Уоллеса ЗМІ

Таким чином, за його словами, можна розблокувати експорт зерна з України та гарантувати, що кораблі РФ не бомбитимуть міста.

10:06 Переломний момент війни може бути у травні, пише The Guardian.

На думку британської газети, “вирішальний період настане приблизно наступного місяця, коли прибуде остання хвиля західної зброї, включаючи американські гаубиці, німецькі та британські зенітні системи”.

Зараз Україна не здатна перейти в контрнаступ.

9:56 Наслідки обстрілу Запоріжжя

9:39 Окупанти заявили, що проводити «референдум» на Херсонщині не планують

Про це заявив «заступник голови» підконтрольної Росії «військово-цивільної адміністрації» області Кирило Стремоусов.

При цьому, судячи з його слів, росіяни йти з регіону не мають наміру. “Повернення Херсонської області в Україну виключено”, – заявляє Стремоусов.

9:13 ЗМІ пишуть про вибухи у Запоріжжі

8:45 Наслідки прильоту на Дніпропетровщині

8:17 Джо Байден виступить із промовою, присвяченою Україні. Про це повідомляє прес-служба Білого дому.

Станеться це сьогодні, 28 квітня.

8:02 Британське видання The Guardian відносить переломний момент війни в Україні на травень.

На його думку, зараз Україна не здатна перейти у контрнаступ.

“Західні офіційні особи заявили, що хотіли б, щоб Україна була відновлена у межах, що існували до 24 лютого… Проте Україна й близько не здатна досягти таких цілей на полі бою”, – пише газета.

На її думку, “вирішальний період настане приблизно наступного місяця, коли прибуде остання хвиля західної зброї, включаючи американські гаубиці, німецькі та британські зенітні системи”.

Але якщо цього виявиться недостатньо для зміни військового балансу, “постане питання про те, які ще зобов’язання готові взяти Великобританія та інші члени НАТО”.

7:36 Ключове з ранкового повідомлення Генштабу:

1. Противник нарощує темпи наступу та вогневий вплив.

2. Основні зусилля РФ зосереджені на Ізюмському напрямі.

Там йдуть спроби наступу у напрямках Сулігівка – Нова Дмитрівка та Андріївка – Велика Камишеваха. Тобто на південь та південний захід від Ізюма.

З метою посилення наступного угруповання до Ізюму додатково перемістили підрозділи ВДВ, а також до 500 одиниць техніки.

3. Противник “поліпшив тактичне становище” у напрямі Лимана, готується наступ на це місто. Йде підготовка до форсування Сіверського Дінця.

4. На південь від Лисичанська та Сєверодонецька противник штурмує село Оріхове.

5. У районі Донецька та Авдіївки йдуть спроби захоплення Мар’їнки та Очеретино.

У напрямку Курахового наступ ведеться на лінії Старомайорське – Велика Новосілка, а також Любимівка – Зелене Поле.

6. На Херсонщині ворог закріпився у Таврійському південніше Херсона, за яке нещодавно йшли бої.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *