Членство України в ЄС – МЗС відреагувало на заяву Австрії

Речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко прокоментував заяву федерального міністра закордонних справ Австрії Александера Шалленберга щодо небажання, щоб Україна отримала статус кандидата на членство в ЄС, тому що “країни Західних Балкан проходили набагато довгий шлях до кандидатства”.

Коментар Ніколенка опублікувала пресслужба МЗС України.

“Розчаровані висловлюваннями федерального міністра закордонних справ Австрії про європейське майбутнє України. Вважаємо їх стратегічно недалекоглядними та такими, що не відповідають інтересам об’єднаної Європи. Такі висловлювання також ігнорують той факт, що переважна більшість населення країн-засновників ЄС підтримує членство України”, – заявив він.

За словами речника МЗС, необ’єктивне сприйняття реальності багатьох європейських урядів вже призвело до послаблення Європи, чим надало Кремлю можливість підривати стабільність в Євросоюзі, а також агресувати проти країн-членів.

“Схоже, нинішньої війни, жертв та руйнувань їм замало. Продовжувати під різними приводами відкладати в часі членство України в ЄС або шукати йому альтернативу означає потурати агресивним планам Путіна та гальмувати зміцнення Євросоюзу шляхом долучення можливостей України”, – зауважив Ніколенко.

Водночас він підкреслив, що український уряд має всі підстави для того, щоб вимагати об’єктивного визнання заслуг держави та її стратегічної ролі для Євросоюзу. Речник українського відомства назвав Україну “форпостом захисту безпеки ЄС, європейської свободи та цінностей”.

Нагадаємо, рішення надання Україні статусу країни-кандидата на членство у Євросоюзі має бути оголошене наприкінці червня.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *