Звернення Зеленського 13 квітня – головні тези та відео

У середу, 13 квітня, президент Володимир Зеленський звернувся до народу України. Він заявив про необхідність нафтового ембарго щодо Росії, розповів про розмову з американським лідером Джо Байденом та інші події.

Промову глави держави опубліковано на офіційному сайті президента.

Головні тези звернення Володимира Зеленського

Український лідер зазначив, що сьогодні до Києва прибули президенти чотирьох дружніх держав, які допомагають Україні з перших днів війни жорсткими санкціями проти РФ та постачанням озброєння. Це Польща, Литва, Латвія, Естонія.

“Насамперед потрібне нафтове ембарго. І чітка готовність Європи відмовитися від усіх російських енергоносіїв. Євросоюз має припинити спонсорувати російську військову машину”, – заявив Зеленський.

Також він повідомив, що західну санкційну політику розглянула сьогодні група міжнародних експертів під керівництвом Майкла Макфола та Андрія Єрмака, яка працює вже три тижні. Група складається з міжнародних та українських експертів, які займаються оцінкою введених санкцій та того, як Росія намагається їх обійти.

“Говорив сьогодні із президентом США Байденом. Серед тем розмови – притягнення до відповідальності всіх російських військових та командирів, які вчинили військові злочини. Обговорено новий пакет оборонної підтримки України. Домовилися. На 800 мільйонів доларів. Зброя, боєприпаси, інша допомога”, – сказав президент.

Він також поінформував, що подякував парламенту та народу Естонії за допомогу, надану Україні, зокрема і зброю, і закликав Таллінн приєднатися до проекту відновлення України після війни.

“Головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан відвідав Бучу. Правильно, що група судово-медичних експертів Міжнародного кримінального суду розпочне роботу в місті”, – зазначив глава держави.

Зеленський повідомив, що державними нагородами відзначено 270 військовослужбовців ЗСУ, семеро з них посмертно, а також 11 працівників Управління державної охорони. Іншим указом посмертно надано звання Героя України двом військовослужбовцям ЗСУ.

Раніше президент України Володимир Зеленський звернувся до країн Заходу. Він заявив, що лідер фашистської Росії Володимир Путін не зупиниться на нашій країні та піде далі.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *