Договір про безпеку для України – Подоляк сказав, якою буде формула для країн-учасниць

Формула безпекового договору для України, який зараз активно напрацьовується, буде мати юридичне зобов’язання для країн-учасників – прийняття рішення протягом 3 діб про те, чи стоятимуть із країною, на яку напав агресор, чи залишаться осторонь.

Про це розповів радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк під час свого інтерв’ю в ефірі телеканалу “Україна 24”.

“Формула безпекового договору для України — один із прообразів майбутньої системи безпеки, коли країна має юридичні зобовʼязання протягом 3 діб прийняти рішення: вона стоятиме поруч з країною, з якою має відносини проти агресора чи стоятиме в стороні. Протягом двох перших тижнів війни в Україні деякі країни стояли осторонь і “думали”, – заявив Подоляк.

Також він наголосив, що для країн-гарантів це буде питанням відповідальності для кожної країни, а не тільки формальністю.

“Це зовсім інша конструкція міждержавних відносин. Поступово зʼявляються країни, які готові взяти на себе цю відповідальність. Цим зараз керує Андрій Єрмак. Україна буде безпековим серцем Європи, а не НАТО, яке стоїть в стороні”, – сказав радник глави ОП.

Окрім цього, формула про гарантії безпеки держави не матиме права “вето” – вона передбачатиме ухвалення країнами-гарантами рішення, яке стане обов’язковим до виконання. Зважаючи на всі фактори, РФ має бути однією із учасниць договору про безпеку, оскільки вона повинна взяти на себе відповідальність перед Україною та іншими державами.

Разом з тим, українська формула про гарантії безпеки може стати прообразом для інших безпекових альянсів, оскільки той формат глобальної безпеки, що існує в НАТО, ОБСЄ та ООН, не допоміг запобігти війні в самому центрі Європи – в Україні, не виправдавши себе.

Раніше “Апостроф” повідомляв, що Німеччина веде конфіденційні переговори з Україною щодо можливих гарантій безпеки, які вона могла б запропонувати.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *