Переговори Україна Росія – Арахамія та Подоляк розповіли, як триває процес

У ході переговорного процесу Україна та Росія дійшли загальної позиції, за винятком статусу окупованого Криму.

Про це в ефірі національного марафону повідомив голова фракції “Слуга народу”, член української делегації Давид Арахамія.

За його словами, щодня Україна та Росія проводять переговори у відеоформаті, і переговорники від двох країн дійшли спільної позиції.

Водночас, як наголошує Арахамія, Київ та Москва не можуть домовитися про статус окупованого Криму. РФ вимагає, щоб Україна визнала півострів частиною Росії. Київ у свою чергу наполягає на 15-річному переговорному буфері.

На сьогоднішній день переговорники та дипломати наробляють проекти фінальних угод, за підсумками яких у Стамбулі чи Анкарі може відбутися зустріч президентів Володимира Зеленського та Володимира Путіна. Арахамія також відзначив, що зараз Київ веде переговори з Китаєм, щоби Піднебесна стала країною-гарантом.

За словами члена делегації, Туреччина, Німеччина та Італія вже погодилися надати Україні гарантії безпеки, і важливим питанням залишається позиція США та Великобританії.

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк в ефірі телемарафону наголосив, що повномасштабна війна в Україні завершиться з ймовірністю 90%, якщо буде підписано підсумковий договір з наданням Києву гарантій безпеки.

Член делегації також запевнив, що Україна не ставила підпису ні під яким документом, оскільки Росія зможе його трактувати “як захоче”.

“Які можуть бути домовленості і які розміни (півдня та Донбасу на Київ та північ – ред.)? Що за збочені фантазії у адептів однієї політичної секти, яка зараз явно вмирає… Як же дістає подібне невігластво і дурість вже”, – продовжив Подоляк.

У питанні кордонів Україна, за словами радника голови ОП, дотримується формули визнання територіального суверенітету від 1991 року.

Раніше ми розповідали, що незабаром може відбутися зустріч Володимира Зеленського та Володимира Путіна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *