Санкції проти Росії – у Молдові пояснили відмову від санкцій

Президентка Молдови Майя Санду заявила, що її країна може залишитися без газу та електроенергії у разі приєднання до санкцій проти РФ. Вона зазначила, що Молдова має залежність від Росії у вигляді енергоресурсів і поки що Кишинів не має іншого вирішення цієї проблеми.

Про це Санду повідомила в інтерв’ю Radio Europa Liberă Moldova.

Якщо говорити про санкції в загальних рисах, не вдаючись в деталі, це дуже поверхневий підхід. Давайте обговоримо, що можуть означати санкції з точки зору експорту та імпорту: у нас і так немає доступу ні на український ринок, ні на російський, ні на білоруський. Тому що є перешкода – війна. І експорт, і Імпорт з цими країнами заблокований, – сказала Санду.

Водночас президентка зазначила, що країни мають зробити все, що зупинити війну в Україні, але тут йдеться про забезпечення громадян Молдови газом та електрикою.

Чи можемо ми сьогодні залишити країну без газу і електрики? Ні, ми не можемо. Ні заради наших громадян, ні заради 100 тисяч українських біженців, 50 тисяч з яких – діти, – повідомила Санду.

Вона додала, що західні партнери намагатимуться допомогти Кишиневу у пошуках альтернативних енергоресурсів.

Звичайно, ми повинні зробити все, щоб зупинити цю війну. Але є певні речі, які ми зобов’язані забезпечити для наших громадян. Залишивши країну без енергоресурсів і дестабілізувавши ситуацію тут, ми не допоможемо нікому: ні Молдові, ні Україні, ні нашим партнерам на Заході, – заявила президентка.

Нагадаємо, глава уряду України зустрівся з президентом Європарламенту Робертою Мецолою. Вони обговорили введення чергового пакету санкцій, який мав би містити у тому числі й обмеження імпорту в ЄС російської нафти та газу.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *