Газ в Україні – як війна вплинула на енергетику в Україні

Унаслідок повномасштабної війни країни-терориста Росії проти нашої держави видобуток газу в Україні скоротився, але його транспортування до Європи відбувається за планом.

Про це розповів міністр енергетики Герман Галущенко у своєму інтерв’ю в ЕП.

Наразі видобуток природного газу впав на 15% як і в державній компанії “Укргазвидобування”, так і в приватників. Незважаючи на це, “Газпром” продовжує перекачувати на захід через українські труби максимальні обсяги газу, а це близько 109 млн кубометрів на добу.

Важливо зазначити, що значних пошкоджень газової інфраструктури немає, попри те, що російські загарбники заходили на деякі газорозподільні станції.

Водночас Україна продовжує транзит російського газу, тому що йдеться про виконання контрактних зобов’язань перед західними партнерами.

З приводу цього Галущенко наголосив, що українська влада повідомляє Європу про необхідність запровадження ескроу-рахунків, тобто на них надходитимуть кошти за енергоресурси країни-агресора, проте їх буде неможливо використати чи зняти до завершення війни. А в перспективі ці гроші можна буде використати як репарації за завдану шкоду нашій державі.

Раніше “Апостроф” писав про те, що США постачатимуть для Європи газ, якого вистачить для дострокової відмови від російського.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *