Виступ Зеленського на саміті НАТО – що сказав

Президент України Володимир Зеленський 24 березня виступив на саміті НАТО з проханням надати озброєння для захисту від нападу російських окупантів на українські території.

“Апостроф” передає деталі звернення Зеленського до Північноатлантичного альянсу.

“Українська армія протистоїть уже місяць у нерівних умовах! І я вже місяць повторюю вам про одне. Щоб рятувати людей та наші міста, Україні потрібна військова допомога без обмежень. Як без обмежень Росія застосовує проти нас весь свій арсенал. Руйнує все живе. Будь-які об’єкти – від житлових будинків до церков, від складів з їжею до університетів, від мостів до лікарень“, – наголосив він.

За словами президента, РФ – дуже мілітаризована, а також набагато перевищує Україну за запасами техніки, яку російські окупанти накопичували десятки років.

“Вони вкладали шалені гроші у смерть, поки світ інвестував у життя”, – уточнив він.

Український лідер заявив, що звертався до Альянсу з проханням закрити небо ще із самого початку війни місяць тому – 24 лютого, але ясної відповіді не прозвучало, що є найстрашнішим під час війни – не мати відповідей на запити про допомогу.

“Україна зверталась до вас по літаки. Щоб ми не втрачали стільки людей. Ви маєте тисячі бойових літаків! Але не дали нам жодного. Ми звертались по танки. Щоб ми могли деблокувати наші міста, в яких Росія тримає в заручниках сотні тисяч людей, штучно створює голод, буквально знищує в попіл житлові квартали. Ви маєте не менше 20 тисяч танків!”, – наголосив Зеленський.

Він нагадав, що Україна зверталася до НАТО з проханням надати 1% усіх своїх танків і літаків, але жодного не надали.

“Україна ніколи не бажала цієї війни. І не хоче воювати роками. Ми просто хочемо врятувати наших людей. Хочемо вижити! Як і будь-який народ, ми маємо на це право. Право на життя. Право на цей відсоток. Я не звинувачую НАТО. Ви не повинні. Це не ваші ракети та бомби руйнують наші міста. Сьогодні були фосфорні бомби. Вбиті і дорослі, і діти. Я просто хочу, щоб ви знали: Альянс ще може запобігти смерті українців від російських ударів. Надавши нам всю ту зброя, якої ми потребуємо”, – наголосив Верховний Головнокомандувач ЗСУ.

Водночас він додав, що Україна не є членом Альянсу, а тому не має право на претензії щодо зброї, але українці ніколи не думали, що Альянс та держави Альянсу – це зовсім по-різному.

“Що у питаннях життя і смерті ви по-різному можете бути силою, а ось разом – ні. Що і НАТО може боятися… Боятися дій Росії. Упевнений, ви розумієте, що Росія не думає зупинятися в Україні. Хоче піти далі. Проти східних членів НАТО, країни Балтії, Польщі та інших. Чи перестане тоді НАТО сумніватися? Хто може бути впевненим у цьому?… Я щиро бажаю вам, щоб ми помилялися. У своїх оцінках. У своїх сумнівах. І щоб це так було – що у вас дійсно дуже міцний Альянс. Якщо ми помиляємось, то мир у безпеці. Але якщо ми не помиляємося хоча б на один відсоток, я прошу переглянути ваше ставлення. І реально подбати про безпеку“, – уточнив Зеленський.

Водночас президент запевнив Альянс, що українська армія відповідає стандартам НАТО.

“Більше ніколи, прошу вас, ніколи не кажіть нам, що наша армія не відповідає стандартам НАТО. Ми показали, на що здатні наші стандарти. І як багато ми можемо дати загальній безпеці у Європі та світі. Як багато ми можемо зробити для захисту від агресії проти всього, що ми цінуємо, що ви цінуєте”, – сказав президент.

Як зазначив Зеленський, Альянс ще має показати, що може зробити для порятунку людей, що НАТО дійсно потужне оборонне об’єднання у світі.

“Світ чекає. Україна чекає. Чекає на реальні дії. Реальні гарантії безпеки. Від тих, чиє слово стоїть довіри. І чиї дії можуть зберігати світ. По-справжньому. Пропозиції – на столі. Наші потреби – на столі. Світ – потрібен нам негайно. Відповіді – тільки за вами”, – резюмував він.

Раніше віцепрем’єр Чехії Віт Ракужан заявив, що може мати сенс миротворча місія НАТО в Україні, але лише за суворого дотримання закону.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *