Війна в Україні – чому російську армію спіткав провал

Російський “бліцкриг” провалився в перші ж дні війни. Згідно з планами, Кремль відводив на захоплення України щонайбільше два тижні, але пройшов уже цілий місяць, протягом якого українська армія успішно перемелює сили супротивника.

Експерти розповіли “Апострофу”, чому армію супротивника спіткав провал.

Так, військовий експерт Центру оборонних стратегій Андрій Риженко вважає, що ворог досягнув зараз максимально можливої для себе позиції і вже практично два тижні не рухається, за винятком дрібних спроб атакувати, ініціатива їм повністю втрачена.

Спостерігається абсолютний провал у агресора в логістиці, адже його колони заходять углиб нашої території на 300-400 км і опиняються без пального, продовольства та боєприпасів, через що вже почалося масове мародерство. Крім цього, треба сказати, що у ворога немає жодної мотивації , все побудовано на страху перед ФСБшниками, які всіх залякали. Тобто моральна готовність у них падає з кожним днем“, – каже експерт.

На думку Риженка, резерви “операції” росіяни вже вичерпали, а зараз вони намагаються провести приховану мобілізацію, але людей із досвідом бойових дій практично немає, ніхто не хоче допомагати Росії із технікою. Навіть найближчі партнери не підтримують Москву: Мінськ досі не зробив цього, як і партнери Росії з ОДКБ Киргизстан та Таджикистан, які мають зараз свої проблеми. Політичних партнерів у Москві ще менше: її вигнали з багатьох міжнародних організацій, а допомога Сирії та Еритреї не врятує Кремль. Економіка теж починає падати донизу, а майбутнє ембарго на вуглеводні не дасть ресурси агресору відновити військовий потенціал.

З Риженком погоджується Олексій Мельник, який вказує на те, що бойовий потенціал тих, кого намагаються закликати до російського війська та силою мобілізувати в “армії” ЛДНР, можна охарактеризувати як “гарматне м’ясо”, яке навряд чи зможе переламати ситуацію на наземному театрі бойових дій. Разом з тим, експерт вказує на те, що деструктивний потенціал російських військ залишається серйозним, а в першу чергу йдеться про засоби дистанційної війни: ракетне озброєння, авіаційні можливості, наслідком цього буде подальше нарощування інтенсивності ударів по житлових кварталах, об’єктах критичної інфраструктури.

Великим сюрпризом для аналітиків було те, що наша ППО та авіація не були знищені під час першого удару та на початку війни. Це дає можливість укласти, що Україна зберегла відповідний потенціал. Не забуваємо і про постачання в Україну ЗРК поля бою, а в перспективі – середнього та великого радіусу дії. Кожен новий день, який ми дотримуємось на нинішніх позиціях, посилює можливість того, що ми зможемо змінити баланс на свою користь, перехопити ініціативу у конфлікті“, – стверджує Мельник.

Детальніше читайте у матеріалі “Апострофа”: Місяць незламності: як Україна зруйнувала міф про “другу армію світу”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *