Санкції проти Абрамовича – Зеленський заступився за нього перед Байденом

Президент України Володимир Зеленський порадив президенту США Джо Байдену почекати із санкціями проти російського олігарха, який може виявитися важливим як посередник з Росією у допомозі мирних переговорів. Мова йшла про Романа Абрамовича.

Про це повідомляє WSJ з посиланням на джерела, обізнані про телефонний дзвінок лідерів держав.

На початку березня чиновники міністерства фінансів США розробили ряд санкцій, щоб покарати Романа Абрамовича – відомого російського мільярдера. Однак, коли настав час оголосити про ці санкції, які були розроблені разом із санкціями з боку Великобританії та Європейського Союзу, Рада національної безпеки Білого дому попросила Казначейство відкласти їх.

Відомо, що Байден консультувався з президентом України щодо низки санкцій у телефонній розмові.

“Ми не збираємося зачитувати приватні розмови між президентом Байденом і президентом Зеленським”, – прокоментувала речниця Ради національної безпеки Білого дому Емілі Хорн.

Кілька британських та європейських чиновників заявляють, що їм нічого не відомо про звернення Зеленського до їхніх лідерів із проханням не вводити санкції проти Абрамовича. Деякі українські чиновники та представники інших західних урядів також скептично ставляться до того, наскільки глибоко пан Абрамович залучений до мирних переговорів.

“Для переговорів і в інтересах їх успіху не корисно коментувати процес чи участь пана Абрамовича”, – зазначив речника Романа Абрамовича.

Сам Абрамович єдиний російський олігарх, який публічно заявив, що намагається підштовхнути Москву до мирного вирішення конфлікту. Абрамович вважає, що може спробувати використати своє становище в російському бізнес-спільноті, щоб спробувати сприяти переговорам між двома країнами. Наразі немає інформації про те, чи вдалося Роману Абрамовичу поговорити з Путіним, чи що він зробив для посередництва.

Як пишуть у виданні, незвичайні консультації Байдена із Зеленським щодо цих та інших конкретних санкцій, спрямованих проти окремих російських еліт, підкреслюють зусилля США щодо тісної координації з Києвом та іншими союзниками, оскільки вони продовжують шукати нові способи придушення російського уряду.

Раніше “Апостроф” повідомляв про те, що США хочуть заблокувати золотий резерв РФ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *