Менеджмент Укрзалізниці діє в інтересах Ахметова

Компанія ТОВ “Енерго збут транс” – постачальник електроенергії для АТ “Українська залізниця”. Компанія була створена на вимогу ЗУ “Про ринок електричної енергії”. Тривалий час її бенефіціаром була сама “Укрзалізниця”, проте на початку 2021 року в межах норм передбачених законом, власником компанії стала ТОВ “Збут енерджі ЛТД”, власник якої та ж “Укрзалізниця”. Як постачальник електроенергії для АТ “Українська залізниця”, компанія залишилася під опосередкованим впливом національного перевізника, що згодом перетворився на “вирішальний”, про що піде мова пізніше.

За останній період, з літа 2021 року, “Енерго збут транс” вдалося налагодити постачання електроенергії для потреб АТ “Українська залізниця” за вигідною ціною. Так, влітку прем’єр-міністр України та міністр інфраструктури запустили процес, який дозволив закупити електроенергію для національного перевізника за вигідною ціною, на період до кінця 2022 року, в найбільшого, державного безпосереднього виробника – НАЕК “Енергоатом”.

Одночасно з організацією, підготовкою та проведенням вигідного для “Укрзалізниці” аукціону, в компанії втретє за рік змінилося керівництво. 9 серпня 2021 року наглядова рада АТ “Українська залізниця” погодила призначення на посаду в.о. голови правління Олександра Камишіна, який в 2012-2019 роках працював менеджером з інвестицій в SCMРіната Ахметова та входив до наглядової ради стивідорної (портової) компанії Ахметова Portinvest.До складу правління також увійшли інші люди, які мають відношення до компаній Ріната Ахметова. Такі, як наприклад, Євген Лященко в 2012-2019 роках працював директором ТОВ “Медіа група Україна”. Хочеться нагадати, що телеканали цієї групи зараз є одними з основних рупорів опозиції до влади.

Незадовго, після зміни топ-менеджменту “Укрзалізниці”, також відбулася зміни керівництва в ТОВ “Енерго збут транс” та ТОВ “Збут енерджі ЛТД”. Замість Руслана Чайковського директором ТОВ “Енерго збут транс” став Арсен Волощенюк, а директором ТОВ “Збут енерджі ЛТД” став Олексій Статник. Пізніше Статник змінив Волощенюка на посаді директора ТОВ “Енерго збут транс” – причина таких кадрових маніпуляцій достеменно не відома. В.о. директора “Збут енерджі ЛТД” став Шелудько Андрій Валерійович. Він як і Статник, має колишнє відношення до Служби безпеки України.

Волощенюк і Статник – це люди, які потрапили на посади не “з вулиці” і не випадково. Раніше вони хоч і працювали в “конкуруючій” з ДТЕК компанії – НАЕК “Енергоатом”, проте потенційно можуть бути причетні до зловживань, на користь ДТЕК.

Як згадувалося в ЗМІ раніше, за період з вересня по грудень 2020 року, коли Статник працював в.о. директора “Енергоатом-Трейдинг”, компанії з орбіти Ріната Ахметова почали вигравати на диво вигідні для них аукціони, що потенційно принесли державі збитків на суму 800 млн. гривень.

Після призначення на посади, за протекцією Лященка, Статник взявся за звичну справу – організацію найбільш вигідних угод і умов для “ДТЕК”.

Двосторонній договір на поставку електроенергії між “Енергоатомом” і “Енерго збут транс”, не дивлячись на всю вигоду договору, не покриває всі потреби “Укрзалізниці” на всі 100%.

Споживання електроенергії не можливо спрогнозувати повністю, так як воно залежить від різного навантаження промислових потужностей, погодних умов, надзвичайних ситуацій.До того ж, існує сезонне, періодичне збільшення споживання в зимовий період. Тому, в середньому можна констатувати, що договір з “Енергоатомом” покриває не всю потребу “Укрзалізницю” – решта закуповується на ринку.

Після зміни керівництва, за інсайдерською інформацією, новий менеджмент ТОВ “Енерго збут транс” закуповує необхідний, додатковий об’єм електроенергії, на ринку, в одного постачальника.

Раніше, компанія “Енерго збут транс” виходивши на ринок, для покриття необхідних обсягів, диверсифікувала постачальників решти необхідних обсягів електроенергії, викуповуючи її в різноманітних постачальників, для надійсності і гарантії забезпечення. Тепер же, вся закупівля електроенергії відійшла до… компанії “Д.Трейдінг”.

Компанія “Д.Трейдінг” заснована в 2019 році, як і “Енерго збут транс”, на вимогу законодавства, про розділення функцій генерації/споживання і реалізації енергоресурсів.

“Д.Трейдінг” входить до групи компаній “С.К.М.”, розташована в бізнес-центрі “101 Tower” в Києві, де знаходиться центральний офіс “ДТЕК” та інших “дочірніх” компаній. Кінцевим власником яких є Рінат Ахметов.

Середній обсяг електроенергії, яка закуповується “Енерго збут транс” в “Д.Трейдінг” на даний момент складає приблизно 70 млн./кВт.год. на місяць. В грошовому еквіваленті це приблизно 175 млн. гривень без ПДВ, або ж понад 210 млн. грн. з ПДВ.

При цьому вартість закупівлі здійснюється за ціною РДН на даний момент, а не за сталим двостороннім договором, по дешевшій ціні.

Пікантності ситуації додає те, що даний обсяг, який закуповує “Енерго збут транс”, був закуплений “Д.Трейдинг” в “Гарантованого покупця” ще влітку, по довгостроковому двосторонньому договору, за набагато нижчою ціною.

На додачу до цього, нове керівництво “Енерго збут транс”, повернулося до практики нарощування невигідної для компанії та національного перевізника, авансових виплат.

Так, тільки наприкінці листопада і на початку грудня, були погоджені авансові виплати для “Д.Трейдинг” на суму 12 млн. гривень. Загальні об’єми авансування можуть бути значно більшими.За інсайдерською інформацією, вказівки здійснити передоплату даються в усній формі, з ігноруванням прямої вертикалі і усталеного порядку, для уникнення відповідальності, у випадку потенційного кримінального провадження, по розтраті коштів.

Закони фізики говорять про те, що якщо десь прибуває, десь має вибувати. Відповідно, за рахунок авансових передоплат для “Д.Трейдинг”, “Енерго збут транс” починаєнакопичувати борги перед НЕК “УКРЕНЕРГО” по тарифу за передачу електричної енергії.

Погіршення платіжного балансу на рахунках “Енерго збут транс”, не виконання власних зобов’язань, та “дефолтний” стан компанії, є прямою підставою для розірвання максимально вигідного для “Укрзалізниці” договору, по закупівлі електроенергії в НАЕК “Енергоатом”.

З високим ступенем ймовірності, можна припускати, що теперішнє керівництво ТОВ “Енерго збут транс”, призначене за протекцією члена правлення Лященка, займається свідомим доведенням компанії до дефолту, що спричинить розірвання договору. В такому разі, “Укрзалізниця” без електроенергії не залишиться, але можна припустити, що постачати її будуть вже компанії з орбіти ДТЕК і по значно вищій ціні.

За інсайдерською інформацією, вся “залізнична вертикаль”, яка причетна до даної схеми, від члена правління Лященка, до директорів “Енерго збут транс” та “Збут енерджі ЛТД”, отримує вказівки від одного з так званих “бек-офісів” УЗ, що розташовується в бізнес-центрі “101 Tower”, в тому самому місці, де мають офіси структури Ріната Ахметова “С.К.М.” та “ДТЕК”. Координатором цієї схеми від “бек-офісу” є Нестеренко Юрій.

На завершення варто сказати, що президент Зеленський завжди активно цікавився інфраструктурною темою і “Укрзалізницею” зокрема. З одного боку президент влітку ініціював створення центру для подолання кризи в “УЗ”, а з іншого боку, галузь стоїть на порозі свого “Великого будівництва”. Водночас, в галузі активно починають займати ключові посади особи, що є вихідцями з менеджменту компанії Ріната Ахметова, який зараз став основним опозиціонером до влади, з боку бізнесу. Дані люди починають впроваджувати дії, що призводять до порушення конкуренції і додаткових заробітків компанії “Д.Трейдинг” з групи “С.К.М.”. То, чи є насправді реальною “війна” між президентом Зеленським та Рінатом Ахметовим?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *