Рішення АМКУ про монопольне становище Прозорро.Продажі набрало чинності

Рішення Антимонопольного комітету про порушення ДП “Прозорро.Продажі” закону України про захист економічної конкуренції та визнання його монополістом на ринку надання послуги доступу операторів авторизованих електронних майданчиків до електронної торгової системи набрало законної дії.

Справу було розпочато після скарг електронних майданчиків, які нарікали на необґрунтоване підвищення зі сторони ДП “Прозорро.Продажі” плати на розвиток ЕТС та надання доступу до ЕТС Prozorro.Продажі лише після виконання майданчиками додаткових умов (йдеться про маркетингові зобов’язання). Під час розслідування працівники комітету знайшли цьому підтвердження.

ДП “Прозорро.Продажі”було надано ряд рекомендацій, які мали усунути вищезазначені проблеми. Однак підприємство виконало лише декілька із них. Відповідно, це ніяк не вплинуло на фінальне рішення АМКУ й монополію Прозорро.Продажі було підтверджено судовим рішенням.

Представники ДПзаявляли, що будуть його оскаржувати. Однак, станом на 25 березня 2024 всі терміни минули, й апеляцій досі не було. Своєю чергою, рішення АМКУ набрало законної сили, у Прозорро.Продажі відсутністю апеляцій із ним фактично погодились, визнавши себе монополістом.

Наразі державне підприємство продовжує працювати. Нині триває ряд судових процесів щодо необхідності прибрати решту незаконних фінансових зобов’язань, які монополіст покладає на операторів електронних майданчиків. Суспільний інтерес до цих справ доволі високий, тому високою є ймовірність повної прозорості у рішеннях.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *