Обшуки у Коломойського, Авакова та Столара

Обшуки в олігарха Ігоря Коломойського, екс-міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та нардепа-забудовника Вадима Столара, що відбулися в один день, свідчать про сплановані та синхронізовані дії влади. Про те, з чим пов’язана активізація силових органів і чого хочуть цим досягти на Банковій, читайте у матеріалі Костянтина Соборного для “Апострофа”.

У середу, 1 лютого, пройшла хвиля обшуків у дуже знакових персонажів українського політичного істеблішменту. Крім приїзду СБУ до опального олігарха Ігоря Коломойського, слідчі компетентних органів побували у скандального нардепа від ОПЗЖ Вадима Столара. Доїхали правоохоронці і до екс-міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Також цікаво, що “маски-шоу” пройшли у двох столичних компаніях “Київводоканал” та “Київміськбуд”, які пов’язують із колишнім головою Адміністрації президента Віктора Януковича Сергієм Льовочкіним. Плюс варто зазначити, що за день до цього Бюро економбезпеки накрили компанії, пов’язані із зятем Юлії Тимошенко Владиславом Чечеткіним.

Синхронність та узгодженість цих обшуків не викликає сумнівів. Як не викликає сумнівів і те, що йдеться про насамперед політичні підвалини даних процесів, запущених Банковою.

Читайте: Йдеться про розкрадання на 40 мільярдів: з’явилися подробиці обшуків у Коломойського, фото

У чому причини таких різких рухів тіла? Фактично йдеться про два важливі моменти.

По-перше, синхронні обшуки – це демонстрація Банкової західним партнерам прихильності до боротьби з корупцією. Зрозуміло, що насправді це не так і корупційні скандали нікуди не зникнуть. Проте обшуки у Коломойського, якого слідчі підозрюють в організації масштабних схем із присвоєння 40 млрд. гривень на ПАТ “Укрнафта” та ПАТ “Укртатнафта” – недвозначний сигнал того, що Ігор Валерійович перестав бути недоторканним олігархом. І у разі наполегливих прохань США щодо екстрадиції його навіть можуть обміняти на якісь “плюшки”.

По-друге, для Банкової дуже важливий внутрішньополітичний процес. Удари нанесені по “важкоатлетам”, фігурам, що часто фрондують Банковій. Той самий Арсен Аваков, незважаючи на втрату статусу, продовжує бути вельми ресурсним гравцем. Аналогічна ситуація з Льовочкіним, Юлією Тимошенко, Столаром.

Інша справа, що всі вони мають неоднозначний бекграунд. У цьому контексті показовою є заява в.о. голови СБУ Василя Малюка, який зазначив, що “йдеться про відпрацювання осіб, які своїми діями шкодять безпеці держави в різних галузях: зрадників України та агентів російських спецслужб; представників організованої злочинності; посадових осіб, чиновників та корупціонерів, які підривають економіку країни та стабільне функціонування оборонно-промислового комплексу”.

Що це означає? Те, що обшуки найближчим часом продовжаться. Крім того, окрім звинувачень у “побутовій” корупції серед “топів”, слід очікувати і появи в публічній площині інформації про “російський слід” суб’єктів. Тим більше, технічно зробити це буде нескладно: заради об’єктивності більшість українського політикуму та олігархату так чи інакше мали тісні контакти з Москвою.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *