Ексзаступник міністра оборони розповів про помилки в МОУ та ризики монополії

Колишній заступник міністра оборони В’ячеслав Шаповалов вважає, що за інформатаками на Міністерство оборони можуть стояти окремі представники бізнесу, які бажали б повернутися до монопольної системи закупівель держорганами.

Про це він розповів в інтерв’ю УНН.

“З одного боку, за помилкою стоїть тупість окремих людей, неуважність чи недбале ставлення. Водночас ця помилка могла бути використана як привід непорядними представниками бізнесу, які хотіли б повернутися до монопольних благ, які вони раніше мали. Може, це міжвидова боротьба. Все починалося на низькому рівні, а потім, певно, якісь зацікавлені особи підняли це на вищий. Ті, кому потрібна дестабілізація. Я хочу донести до всіх одну річ – акцент міністра від початку його каденції полягає в тому, що в держзакупівлях не повинно бути жодних монополій на постачання. Навіть якщо постачальник буде тричі хороший – має бути альтернатива. З будь-яким, навіть стабільним бізнесом в умовах війни може статися що завгодно. Тому ми страхуємось і у нас 8 компаній-постачальників. Ще раз – помилка була лише в одному договорі”, – заявив Шаповалов.

Попри те, що ексзаступник вважає атаку на міністерство необґрунтованою, він визнав наявність технічної помилки, а тому вирішив звільнитися з займаної посади за власним бажанням.

“Після інформаційної атаки, через яку під необґрунтованою атакою опинилося все Міністерство, я вирішив взяти всю відповідальність на свої плечі та самостійно попросив відставки у міністра. Вважаю це правильним прикладом для кожного чиновника України – не ховатися за спини підлеглих, а вміти брати відповідальність на себе та визнавати помилки. Можливо після моєї відставки, а в результаті й за результатами перевірок усіх компетентних органів та інституцій, люди нарешті зрозуміють, що не розібравшись у ситуації, у цей важкий час для всієї країни, атакувати Міністерство оборони просто неприпустимо. Хтось вважає, що МОУ живе у старій корупційній парадигмі. Дуже багато хто не розуміє, що з приходом нового міністра змінилася сама парадигма. Перший меседж, який дав Резніков, приступивши до роботи, – “Корупціонери, вам краще тікати!”. І у Міністерстві його дотримуються, вся команда живе у парадигмі, яку задав міністр. Може, моя відставка приверне увагу до цього питання. Я дуже на це сподіваюся”, – повідомив він.

Шаповалов повідомив, що після відставки не збирається тікати за кордон та готовий до спілкування з правоохоронними органами: “Зрештою, якщо є проблеми і є якась доказова база – я, як і вся команда, відкритий до співпраці з усіма правоохоронними органами, я не збираюся втікати з країни ні до Ізраїлю, ні до Монако, ні кудись ще, що вже почали “припускати”, заявляючи як факт”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *