Карта війни в Україні на 13 грудня – де точаться бої

На 293 день героїчного протистояння українців російським загарбникам ЗСУ завдають серйозних ударів ворог по тиловим частинам на півдні, а в Мар’янці точаться вуличні бої.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Схід України

Протягом 11 і 12 грудня ворог здійснив обмежені контратаки неподалік Сватового з метою відновлення втрачених позицій. У Генштабі України повідомили, що українські війська за ці дні відбили російські атаки за 15 км на захід від Сватового в районі Андріївки та за 15 км на північний захід від Сватового в районі Новоселівського та Стельмахівки. Це свідчить про те, що українські війська зберігають контроль над частиною населеного пункту, незважаючи на попередні заяви Росії про те, що російські війська взяли його під повний контроль.

Читайте також: HIMARS-шоу: ЗСУ вдарили по важливому мосту під Мелітополем, відео

Ворог продовжував частково наступати з метою повернення втрачених позицій на захід від Кремінної. У Генштабі України повідомили, що російські війська безуспішно атакували поблизу Червонопопівки та Житлівки (обидві за 5 км на північ від Кремінної), Макіївки (22 км на північний захід від Кремінної) , а також Білогорівки та Серебрянки (обидві приблизно за 10 км на південь від Кремінної).

Російські військові блогери стверджували, що Кремінський фронт, особливо вздовж лінії Макіївка-Кремінна, є найскладнішим напрямком просування в Україні, за винятком Бахмута. Декілька російських військових блогера стверджували, що українські війська втрачають позиції навколо Кремінної та що російські війська досягли значних успіхів на захід від траси Р-66 (Сватове-Кремінна) між 11 і 12 грудня, хоча ISW не знайшло візуального підтвердження цих тверджень. Російські джерела широко повідомляли, що найінтенсивніші бої точаться на північний захід від Кремінної, зокрема в районі Червонопопівка-Житлівка-Площанка.

Також, протягом останніх днів українські бійці завдавати ударів по місцях скупчення російських військ у тилу Луганської області, зокрема в Кадіївці, де перебували вагнерівці.

Наземні бої продовжувалися також навколо Бахмута на Донеччині. Російські війська ведуть інтенсивні бої за місто, проте наразі українські війська чинять гідний опір.

За словами речника Східного угруповання військ України полковника Сергія Череватого, російські війська змінили тактичний склад сил на Бахмутському напрямку, перейшовши від використання ротно-батальйонних тактичних груп (БТГ) до використання десантно-штурмових підрозділів для суто наступальних дій.

У той же час російські джерела стверджують, що вагнерівці просунулися у напрямку Опитного, що за 3 км від Бахмута і що бої в цьому районі тривають. Такж, була інформація, що сили групи “Вагнера” атакували невизначені населені пункти з району Андріївки (9 км на південний захід від Бахмута) і стверджували, що бої тривають на схід від Бахмута, зазначивши, що українські сили не відступають з міста.

Зазначається також, що українські війська відбили російські атаки на Красногорівку (19 км на захід від Донецька), Мар’їнку (на південно-західній околиці Донецька), і Новомихайлівка (приблизно 25 км на південний захід від міста Донецьк). Російські джерела стверджували, що українські сили намагаються відновити контроль над Пісками (на північно-західній околиці міста Донецька) і що російські сили зірвали українську контратаку в цьому районі. Також мова йшла про незначне просування ворога у напрямку Первомайського і Водяного на північно-західній околиці міста Донецьк.

11 грудня російський військовий блогер заявив, що російські війська скупчилися, ніби готуючись до повної наземної атаки, але лише провели розвідку силами біля Великої Новосілки, і стверджував, що такі дії вказують на низьку готовність підрозділів. Міноборони Росії стверджувало, що 11 грудня російські війська відбили українську спробу просунутися в напрямку Нескучного (33 км на захід від Вугледара).Бої в Мар’їнці та атаки ЗСУ на півдні: карти боїв

Південь України

Зазначається, що ворожі війська продовжують зміцнювати свої позиції на Херсонщині в умовах несприятливої погоди – у цьому регіоні туман, низька видимість і ожеледиця на дорогах, що ускладнює транспортне сполучення. Російські війська мають на меті встановити спостережні пости на островах у дельті річки Дніпро на південний захід від Херсона. У той же час, продовжувалися обстріли окупантів районів на західному (правому) березі річки Дніпро 11 і 12 грудня, включно з містом Херсон та його околицями.

Українські сили продовжили обстрілювати російські військові засоби та логістичні центри вздовж критичних наземних комунікацій (GLOC) на півдні України, внаслідок чого загинули десятки російських військовослужбовців і було поранено понад 200 військових.

У Запорізькій обласній військовій адміністрації 11 грудня заявили, що внаслідок українських ударів у невстановленому районі Запорізької області поранено понад 150 російських військових.

Ворожі війська продовжували обстрілювати західну частину від Гуляйполя, а також Дніпропетровську і Миколаївську області. 11 і 12 грудня російські війська завдали ударів по Нікополю та Марганцю Дніпропетровської області та Очакову Миколаївської області. Російські джерела висловлювали триваючу стурбованість тим, що українські війська готуються до контрнаступу вздовж лінії фронту в Запорізькій області.

Важливо те, що росіяни продовжують укріплювати північні пляжі Криму вздовж узбережжя Чорного моря. У Генштабі України повідомили, що російська окупаційна влада в Криму посилює правоохоронні та контррозвідувальні заходи в Чорноморському та Міжводному, як уздовж північно-західного узбережжя, так і траси Т0107, яка сполучає північно-західні прибережні райони Криму з Сімферополем та іншими тиловими районами. Російські сили можуть бути стурбовані можливим майбутнім українським десантним контрнаступом на Крим з іншого боку Чорного моря.

Раніше ми писали, скільки військ треба Росії для відчутного удару з Білорусі.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *