Шольц висловився про війну в Україні та ситуацію у світі – головні тези

Канцлер Німеччини Олаф Шольц висловився про війну в Україні, наголосивши, що агресивна війна Росії поклала край цілій епосі. РФ прагне поділити світ на сфери впливу.

Про це він описав у статті для видання Foreign Affairs.

Читайте також: Німеччина розширила військову допомогу Україні: що увійшло до нового пакету

Шольц зауважив, що світ зіткнувся з Zeitenwende – епохальним тектонічним зсувом, який виходить за межі війни в Україні та ширше питань європейської безпеки. Зараз у багатополярному світі різні держави та моделі правління змагаються за владу та вплив. Зокрема, з’явилися чи відродилися нові держави, такі як економічно сильний і політично цілеспрямований Китай.

“Центральне питання полягає в такому: як ми, як європейці та як Європейський Союз, можемо залишатися незалежними гравцями у все більш багатополярному світі?”, – наголошує канцлер ФРН.

Він висловив переконання, що Німеччина та інші країни Європи можуть стати на захисті заснованого на правилах міжнародного порядку, не піддаючись фаталістичній думці про те, що світові загрожує поділ на конкуруючі блоки.

“Захід та Росія зробили різні висновки з розпаду СРСР. У зв’язку з цим стався військовий конфлікт у Грузії, а потім — події у Криму та в Україні… Розпочавши спецоперацію, Путін “зруйнував європейську та міжнародну архітектуру світу, на створення яких пішли десятиліття”, – пише він.

Глава уряду ФРН переконаний, що реваншистський імперіалізм Росії має бути зупинений, а на Німеччині лежить особлива відповідальність за боротьбу із силами фашизму, авторитаризму та імперіалізму.

“Водночас наш досвід розколу навпіл під час ідеологічного та геополітичного протистояння дає нам особливе розуміння ризиків нової холодної війни“, – заявив канцлер ФРН.

Також вважає, що після завершення холодної війни у світі настане час процвітання та співпраці.

Як повідомлялося, раніше Шольц заявив про постачання найближчим часом ще трьох сучасних систем ППО Iris-T для України, щоб допомогти ЗСУ у боротьбі з російською армією на своїй території.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *