Андрій Гута укріпив вплив в агрохолдингу Мрія через офшори – розслідування

У 2014 році агрохолдинг “Мрія” оголосив про банкрутство, причиною стали махінації одного з керівників холдингу Андрія Гути. Наразі Гута перебуває у міжнародному розшуку, але його особисті рахунки не заарештовано, і він через підконтрольні компанії продовжує впливати на управління холдингом і ймовірно будує нову фінансову “піраміду” зі Швейцарії.

Про це йдеться в матеріалі “Апострофа”.

З 2008 року після призначення Андрія Гути виконавчим директором “Мрії” земельний банк холдингу з 6 тис. га за рік збільшився до 320 тисяч га. У 2008 році “Мрія” вийшла на міжнародні біржі. На Франкфуртській фондовій біржі компанія продала 20% акцій, залучивши 90 млн дол. На отримані гроші придбала 6 цукрових заводів та угіддя у західноукраїнських областях. У 2010 “Мрія” залучила від IFC $75 млн. Партнерами “Мрії” стали BNY Mellon, Credit Agricole, Erste, ПУМБ та Deutsche Bank AG – від німецьких банків холдинг отримав кредити під гарантії Уряду Німеччини. У 2011 “Мрія” отримала з єврооблігацій $250 млн. Компанія стала третім латифундистом в Україні. У 2013 році компанія встигла продати єврооблігацій ще на $400 млн. За цією угодою був крах. 1 серпня 2014 “Мрія” оголосила технічний дефолт у зв’язку з відсутністю можливості обслуговувати боргові зобов’язання та оприлюднила борг у розмірі $1,3 млрд. Кредиторами було запущено процес ліквідації. Залучені від інвесторів гроші осіли на рахунках офшорів із Кіпру, що пов’язані з Гутою. Під час розслідування встановлено, що “Мрія” заплатила понад $100 млн за акції 8 кіпрських компаній, вартість активів яких лише $12 тисяч. Агрохолдинг переказав кошти 8 компаніям на Британських Віргінських островах, і в більшості випадків підприємства не передавали акції “Мрії”. За такою схемою з рахунків холдингу в Credit Suisse та Bank of Cyprus було виведено близько $220 млн.

Проте дій з боку правоохоронців не було, що дозволило Гуті наживатися у галузі житлової нерухомості. Гута увійшов до складу Development Creative Group (DCG) – NK Group (“Набережний квартал”). Будівництво об’єктів девелопера супроводжувалося проблемами з документацією і заморожувалося. Фактично, у сфері нерухомості Андрій Гута зумів провернути таку ж схему, як у “Мрії”, і збагатився на 120 млн грн.

Наразі інвестори “Мрії” вимагають компенсації в розмірі $100 млн і покарання для Гути. У 2019 році ордер на арешт Гути було видано на Кіпрі. В 2020 Інтерполом зроблено запит з проханням знайти Гуту і заарештувати. Це не дало результату. Відомо, що Гута був у Швейцарії, де розвивав IT-стартапи. Ділянка землі, куплена Гутою в Баварії, коштує 3,3 млн євро, Villa Glory на цій землі – найдорожча в Німеччині (13 млн євро).

Журналісти вважають також, що угода з продажу “Мрії” арабській SALIC у 2018 році, має фіктивні ознаки – SALIC пов’язана з Гутою через компанію з ОАЕ YERIEL LIMITED, а також з ТОВ “ФГ НАУКОВО-ВИРОБНИЧЕ ОБ’ЄДНАННЯ “МРІЯ” та ТОВ “УКРАЇНСЬКА МРІЯ” (має фонд “Єдиний Світ”, заснований соратником Януковича Едуардом Пруткіним).

Журналісти вважають, що Андрій Гута може уникнути покарання за руйнування агрохолдингу “Мрія” і збільшує вплив у компанії. Звинувачення з членів його сім’ї у справі про руйнування “Мрії” знято – вони розвивають бізнес у галузі українського агро та орієнтуються на іноземні інвестиції. Пов’язані з Гутою компанії та фонди можуть претендувати на отримання міжнародних грантів, нібито “для розвитку та підтримки України”, і Гута підключається до волонтерського руху.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *