Воєнний стан та мобілізація в Росії – наскільки це можливо

Експерти прогнозують, що 9 травня Путін зробить важливі заяви, зокрема про загальну мобілізацію. Це допоможе розв’язати свої проблеми військовому командуванню Російської Федерації, але водночас принесе великі ризики для Путіна.

Про це російський політик Марк Фейгін розповів в ефірі телеканалу “Україна 24”.

“Мені здається, що поки що вони на це не наважаться. Але точно відомо, що на столі у нього цей план лежить. Він лежить, бо військовим потрібна ця мобілізація, оскільки вони розв’язують свої проблеми. Тому що вони бояться нести відповідальність за провал операції, другої її фази з початку квітня. А так можна сказати, що нам не вистачає 100 тис. особового складу, ще щось. Ну ж бо оголошуйте мобілізацію, а ми забезпечимо результат”, – сказав він.

Він зазначив, що російський генералітет може спробувати списати свої невдачі на нестачу живої сили. Водночас російський диктатор розуміє, які ризики несе ця мобілізація.

“По-перше, вона може провалитися, просто люди дезертируватимуть. По-друге, невідомо, як ці люди поведуться. А далеко не всі там горять бажанням загинути в Україні та можуть повестися абсолютно непередбачуваним чином. Ну і третє, це ж офіційне визнання провалу цієї так званої спецоперації. А ти навіщо проводиш мобілізацію, навіщо оголошувати війну, з якою метою? Ти ж сказав, що все нормально, все йде за планом”, – зауважив він.

На думку російського політика, Путін має підтримку лише тоді, коли людям не потрібно йти самим на смерть. Якщо ти сидиш на дивані, а не гориш у танку, то легше підтримувати й звірства у Бучі.

“Тому насправді вони оцінюють це, як народ сприйме. Тому що стимулювати це ідеологічне накачування, у зв’язку з 9 травня, спецоперацією, можна тільки коли особисто на собі ці люди не приміряють труни. А коли це самому особисто, то одразу полізуть в інтернеті шукати, що відбувається на сході, скільки померлих реально.Я думаю, що це теж стримуючий фактор, щоб прийняти таке політичне рішення”, – резюмував Фейгін.

Раніше ми писали, що одним із можливих сценаріїв подій 9 травня в Росії є оголошення загальної мобілізації, через що в Україну перекинуть величезний ресурс живої сили, до чого наша країна готова.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *