Війна в Україні сьогодні 1 травня – онлайн та останні новини

Україна вже 67-й день дає відсіч Росії у повномасштабній війні. З 24 лютого окупанти втратили понад 23 тисячі людей і тисячі одиниць бойової техніки. Війська РФ намагаються наступати на півдні та сході, але досягти поставленої мети так і не змогли.

“Апостроф” продовжує стежити за в онлайн-режимі.

Хроніка боїв 30 квітня


08:43 Злочини, вчинені в період повномасштабного вторгнення РФ станом на 1 травня.

08:31 Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив про значні руйнування в регіоні спричинені масованими артилерійськими та ракетними ударами окупантів. Внаслідок обстрілів Сєвєродонецька, Лисичанська, Рубіжного та Попасної, ще 12 будинків стали непридатними для життя.

Після окупації Новотошківського росіяни зосередили зусилля на штурмі Оріхового. Точаться дуже інтенсивні стрілецькі бої – вулиця за вулицею. Також ворогом був організований штурм Золотого-4 – хутора Вільного. Штурмові групи виходили під прикриттям артилерії та танків, але були відкинуті. Здійснювались спроби обстрілу з літаків Катеринівки та Нижнього“, – заявив Гайдай.

08:03 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний оголосив про плани української армії відмовитися від радянської зброї та перейти на натовські зразки. Про це він заявив за підсумками телефонної розмови із головою об’єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі.

І чим раніше розпочнемо цей процес, тим швидше завершимо“, – зазначив Залужний.

07:48 Мінінфраструктури вирішило закрити морські порти Бердянська, Маріуполя, Скадовська та Херсона до звільнення цих територій від окупантів. Наказ прийнятий у зв’язку з тим, що в окупованих портах наразі неможливо здійснювати обслуговування суден і пасажирів.

07:34 Блінкен цієї ночі говорив з Кулебою.

Я розповів про останні кроки США на підтримку суверенітету і територіальної цілісності України перед жорстокою, нічим не спровокованою війною Кремля“, – повідомив держсекретар США.

Зокрема, йшлося про надання Україні $33 млрд на потреби безпеки, економіки та гуманітарної допомоги. Також обговорили плани повернення американських дипломатів в Україну, зокрема говорили про перші візити до Львова цього тижня та про плани повернутися до Києва якнайшвидше.

07:28 Очільник Християнсько-демократичного союзу Німеччини Фрідріх Мерц прибуде в Київ у понеділок, 2 травня, аби підкреслити солідарність Німеччини з Україною у боротьбі з російською військовою агресією. Мерц також хоче вислухати та прийняти конкретні прохання українських співрозмовників щодо необхідної допомоги. Проте з ким саме зустрінеться Мерц поки невідомо.

07:27 РФ вже зруйнувала чи пошкодила в Україні понад 250 закладів культури, заявили у Мінкульті. Це бібліотеки, музеї, культурні установи, церкви та інші об’єкти.

07:26 Оперативна інформація від Генштабу на ранок 1 травня.

  • РФ стягує до прикордонних з Україною районів зняте зі зберігання у Західному, Центральному, Східному військових округах та північному флоті озброєння і військову техніку.
  • На Сіверському напрямку підрозділи ворога здійснили обстріли позицій наших військ з території Брянської області.
  • На Слобожанському напрямку угруповання противника продовжує завдавати авіаційні удари та вогневе ураження артилерією по Харкову.
  • Окупанти проводять наступальні дії у напрямках Ізюм – Барвінкове та Ізюм – Слов’янськ.
  • До визначених районів переміщено до 300 одиниць озброєння і військової техніки та прибуло близько тисячі мобілізованих осіб з тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей.
  • З метою протиповітряного прикриття наступаючих військ у чотирьох визначених районах противник розгорнув два зенітно-ракетних дивізіони озброєних ЗРК “Бук-М2” та ЗРК “Тор-М”.
  • На Донецькому і Таврійському напрямках угруповання військ противника веде активні дії уздовж всієї ділянки лінії зіткнення.
  • Ворог намагається здійснювати авіаційні удари та вогневе артилерійське ураження позицій наших військ.
  • На Лиманському напрямку противник веде наступ у напрямку Кримки та Олександрівки.
  • На Попаснянському напрямку окупанти проводять штурмові дії на напрямку Новотошківське – Оріхове.
  • На Курахівському напрямку, за підтримки артилерії, ворог намагається прорвати оборону наших підрозділів на напрямку Оленівка – Новомихайлівка.
  • На Південнобузькому напрямку противник веде бойові дії з метою виходу на адміністративні межі Херсонської області та створення сприятливих умов для наступу на міста Миколаїв і Кривий Ріг.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *