Саміт НАТО в Мадриді – які сили Альянс перекине на схід

Північноатлантичний альянс готовий дати блискавичну відповідь Росії, якщо там вирішать прямо вдарити по одній із країн-членів НАТО.

Так вважає глава Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

За його словами, на цьогорічному саміті НАТО Кремлю було надіслано чіткий сигнал, що час для шантажу та погроз вичерпано. Командування військами Альянсу налаштоване посилити обороноздатність східного флангу Альянсу, планує ще більше надіслати техніки, озброєнь, боєприпасів, частин ППО, посилити командні пункти й логістику.

“Саміт НАТО є трансформаційним за своєю суттю, оскільки Альянс вперше з кінця Холодної війни зіткнувся з такими викликами безпеки. Кремль ще до відкритого вторгнення в Україну вимагав від Брюсселя “гарантії”, погрожуючи не лише нам, а й Польщі та країнам Балтії. Рішення переглянути стратегічну концепцію і посилити військовий компонент блоку – абсолютно адекватна реакція. І Кремлю на цьому саміті було надіслано чіткого сигналу, що час для шантажу та погроз вичерпано”, – зауважив експерт.

На тлі російської агресії проти України та провокаційних заяв Кремля щодо Литви, окрім озброєння, НАТО планує перевести в режим підвищеної бойової готовності близько 300 тисяч військових, заявили в Альянсі.

Більше читайте у матеріалі “Апострофа”: Ворог номер один: які рішення ухвалили на саміті НАТО

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *