Санкції проти Росії – чи вводитимуть ембарго на нафту

8 травня зустріч 27 послів Європейського союзу завершилася без угоди про шостий пакет санкцій проти Росії, яка розв’язала війну в Україні.

Про це повідомляє видання Вloomberg, посилаючись на власні джерела.

Співрозмовник видання зауважив, що переговори з цього питання мають відновитися найближчими днями або й годинами.

Причиною провалу переговорів стала невизначеність подальшого фінансування відмови від російської енергетики. При цьому Угорщина надалі блокує ініціативу ЄС про заборону імпорту російської нафти.

У Євросоюзі наполягали на необхідності ухвалення рішення щодо нових санкцій до святкування в РФ 9 травня. Для того, щоб посилити тиск на Москву, адже ЄС – найбільший споживач російської нафти і палива.

Зокрема, у шостий пакет санкцій повинні увійти: нафтове ембарго (за винятком для Угорщини, Словаччини та Чехії); відключення від міжнародної платіжної системи SWIFT трьох російських банків, у тому числі “Сбербанка”; обмеження права росіян на купівлю нерухомості у Євросоюзі.

Пропозиція ЄС спрямована на заборону сирої нафти протягом наступних шести місяців і рафінованого палива до початку січня. ЄС запропонував Угорщині та Словаччині виконати санкції до кінця 2024 року, а Чехії – до червня того ж року, оскільки вони сильно залежать від російської нафти“, – зазначає Вloomberg.

Раніше ми писали, що США та Україна у День пам’яті та примирення домовилися про запровадження нових санкцій проти Росії.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *