Перемовини Путіна та Гутерріша – про що говорили

У вівторок, 26 квітня, відбулася зустріч президента Росії Володимира Путіна з генеральним секретарем Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутеррішем.

Про це повідомляють засоби масової інформації РФ.

Під час зустрічі з вуст лідера країни-агресора звучали такі тези:

  • Путін заявив, що Росія розпочала пряму агресію проти України, яку сама ж назвала “спецоперацією”, нібито у повній відповідності до статуту ООН;
  • лідер країни-агресора заявив, що Росія “не відмовиться від перемовин” з Україною та “розраховує досягти домовленостей на дипломатичному полі”.

Крім того, Путін заявив, що “на переговорах РФ та України у Стамбулі був серйозний прорив, але потім Росія зіткнулася з провокацією у Бучі”. Те, що саме російські окупанти скоїли масове вбивство людей у Бучі, кремлівський диктатор не згадав.

Також на перемовинах звучали такі тези:

  • Після переговорів у Стамбулі позиція Києва кардинально змінилася, у проекті угоди на тему Криму та Донбасу вони вимагають вирішити на саміт”;
  • Армія РФ не має відношення до подій у Бучі, Москва знає, хто стоїть за цією провокацією”;
  • Україна запропонувала обговорювати питання Криму та Донбасу на рівні глав держав, але без домовленостей щодо безпеки рішень не досягти”.

У свою чергу генсек ООН заявив на зустрічі з Путіним, що дії РФ щодо України розцінюють в Організації як вторгнення.

Я розумію, що РФ має претензії на теми України та європейської та глобальної безпеки, але їх потрібно вирішувати на основі Статуту ООН”, – заявив Гутерріш. Він також запропонував створити контактну групу ООН-Росія-Україна з гуманітарних коридорів.

Генсек додав, що Організація Об’єднаних Націй готова за два-три дні провести оцінку ситуації на “Азовсталі” для організації евакуації цивільних осіб та стати гарантом їхньої евакуації з Маріуполя.

Раніше “Апостроф” публікував основні тези виступу президента України Володимира Зеленського.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *