Компанія Автострада укріпить своє монопольне становище через постанову Кабміну

Будівельна компанія “Автострада”, яка за результатами 2021 року займала лише четверте місце за обсягами, в 2022 стала першою, а 2023 майже монополізувала ринок.

Про це повідомляє УНН, передає “ДС”.

Як зазначають журналісти, укріпленню положення компанії сприяла постанова Кабміну №1178, що дозволила безтендерні процедури, створивши можливість укладення прямих договорів із завищеними цінами і необмеженими можливостями їх пролонгації. А також постанова №593, згідно з якою у 8 міністерствах і у голів 12ОДА з’являться заступники з питань відновлення, що”централізує керівний та фінансовий ресурс в руках віце-прем’єра з інфраструктурного відновлення, котрий призначає цих заступників”.

Монополізація інфраструктурного будівництва несе значні корупційні ризики. НАБУ та НАЗК виступити із публічними закликами про необхідність її глибокої корекції. США відкрили гарячу лінію для повідомлень про корупцію в Україні, пропонуючи повідомляти про такі випадки Генеральному інспектору США. З метою реагування на корупцію в Україна Держдепартамент США планує збільшити штат посольства в Україні.

За даними соцопитування КМІС, 89% мешканців України назвали корупцію найсерйознішою проблемою після початку повномасштабної війни.

Як повідомляє портал Dozorro.org, протягом минулого року підрозділи Укравтодору (САДи) розмістили в Prozorro 855 закупівель із очікуваною вартістю 64 млрд грн. Із них після початку повномасштабної війни — 531 закупівля на 23 млрд грн. Для 63% завершених закупівель САДів, які видно на Prozorro, контракти підписали напряму. При цьому не для всіх із них завантажили договір — подекуди є тільки звіт, що таку закупівлю провели. У 2023 на ремонт доріг має піти 58,87 млрд грн.

Три роки тому близько 90% схвалювали державні інвестиції у розвиток інфраструктури. Більше 60% підтримували президентську програму “Велике будівництво”, і позитивна оцінка програмизберіглася надалі. Тоді в інфраструктурному будівництві брали участь багато будівельних компаній.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *