Нафтогаз Чернишова провалює підготовку до опалювального сезону

За три місяці до початку опалювального сезону в Україні немає ані достатнього обсягу природного газу в сховищах, ані достатнього рівня видобутку, ані гарантій постачання тепла в оселі понад 6 млн мешканців.

Тим часом голова “Нафтогазу” Олексій Чернишов розповідає про експорт дефіцитного газу і ставить під загрозу проходження зими 2023/24, що вказує на те, що компанія провалила підготовку до опалювального сезону, йдеться в статті “Факти і коментарі”.

Раніше Чернишов запевняв, що ціна на газ для населення залишатиметься стабільною – 7,96 грн за кубометр блакитного палива до 30 квітня 2024. Але низька ціна може бути відволіканням уваги від викликів, з якими компанія стикнеться найближчим часом.

Також Чернишов зазначав, що компанія має намір закачати в сховища газу на кілька років наперед, але ці заяви виглядають як нічим не підкріплені, бо згідно з оглядом про безпеку глобального ринку газу, оприлюдненим Міжнародним енергетичним агентством (МЕА), з березня 2023 і станом на кінець 2 кварталу Україна накопичила у сховищах 1,5 млрд куб. природного газу (з них 0,72 придбано у комерційних компаній), і рівень запасів становить 10,5 млрд кубометрів, при тому, що у 2022 в серпні запаси в сховищах перевищували 12 млрд кубів. Зазначається, що Україна має на меті накопичити 14 млрд куб. м газу до початку опалювального сезону 2023/24, тобто потрібно отримати ще 2 млрд куб. м за 3 місяці — в той час, як за попередні 4,5 змогли знайти всього 1,5, пишуть автори.

Автори вважають, що станом на сьогодні підготовка до опалювального сезону з боку “Нафтогазу” виглядає як провалена, попри те, що обставини для НАК були умовно сприятливі.

“Попри оптимістичні заяви Чернишова, експерти ринку сумніваються в можливості суттєво наростити державний видобуток. Тобто виходить, що купувати доведеться за кордоном, що значно дорожче за внутрішній видобуток”, сказано в матеріалі.

За цих обставин у “Нафтогазі” говорять про експорт газу. Водночас компанія пролобіювала в уряді поправку, згідно з якою підприємства теплокомуненерго в примусовому порядку розраховуються з ним за газ незалежно від того, якими є борги споживачів (наразі 36 млрд грн). Це ставить під загрозу опалювальний сезон в громадах з населенням понад 6 млн людей, заявили в Асоціації міст України.

“Чернишов за таких умов може ставити перед собою “амбітну мету” вивести “Нафтогаз” на прибутковість. Але якою ціною? Не інвестуючи у видобуток? Не закуповуючи вчасно газ? Віджимаючи кошти в місцевих теплокомуненерго у змові з урядом?… Виглядає, що в такий спосіб “Нафтогаз” не лише сам провалює підготовку до опалювального сезону, але й тягне за собою на дно увесь комунальний сектор в країні”, – резюмує видання.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *