Енергетичний план Шурми і Галущенка має похибки і логічні протиріччя

Плани розвитку енергетики України, представлені на конференції з відновлення в Лондоні, є нереалістичними, містять протиріччя і не відповідають тенденціям в галузі.

Таку думку в матеріалі для видання Хвиля висловив експерт з питань енергетики Віктор Куртєв.

Стратегію розвитку енергетики в Лондоні представляли заступник голови Офісу президента України Ростислав Шурма і міністр енергетики Герман Галущенко. План передбачає “здійснення фундаментальної трансформації енергетичного сектору Європи та здійснення енергетичного переходу, зокрема за рахунок розвитку водневих та біотехнологій, виробництва зеленої сталі та зелених добрив”. Експерт звертає увагу на збільшення потужностей в усіх галузях енергетики, локалізацію виробництв та збільшення експорту за рахунок розширення пропускної здатності зовнішнього перетину в 5 разів, експорт нафти і “зеленого” водню”.

“Мій скепсис не стосується амбітності планів, він стосується суперечливості всередині самих планів, що перетворює їх у “веселі картинки” та підриває довіру до нас збоку наших партнерів, донорів та потенційних інвесторів”, – пише експерт.

Цифри з “лондонської” стратегії від Шурми і Галущенка щодо потужностей (враховуючи коефіцієнти для кожного виду генерації), річне виробництво, споживання та потенційний експорт “не б’ються між собою”: “Плани про збільшення до 10 ГВт зовнішнього інтерфейсу похвальні, але міждержавні інтерконнектори залежать не тільки від нас, а і від сусідів. Кордон енергосистеми України (європейської синхронної зони) проходить по кордону з Білоруссю та Росією, тобто з півночі й сходу ми закриті… У Румунії, Угорщини, Словаччини та Польщі не такі амбітні плани, як у нас. І всі вони мають у прилеглих до кордону з Україною регіонах мережеві обмеження”, – додає автор.

Він скептично ставиться до планів нарощення виробництва “зеленого” водню:”Температура зрідження природного газу (температура конденсації) складає – 61,5 С, а водню – 253 С… Набір технологій з нафтогазової сфери з воднем не можна використати. Комерційно LH2-танкери не можливі ніколи, оскільки -90 С різниці з природним газом потребують кріогенних технологій космічної вартості. Існуюча газотранспортна система теж не придатна до транспортування водню та потребує десятків млрд доларів на реконструкцію (покриття внутрішньої частини труб композитним покриттям, повна заміна компресорних агрегатів тощо)… Плани повинні передбачати не тільки будівництво 43(69) ГВт електролізерів, а й усієї супутньої інфраструктури”, – додає він.

Постає питання щодо збільшення видобутку вуглеводнів у 4-7 разів та їх експорту: “В наявній світовій парадигмі Паризької угоди, Європейського зеленого курсу (European Green Deal) та Механізму вуглецевого коригування (CBAM) у 2050 році світ буде повністю декарбонізований і вуглеводні будуть витіснені з енергобалансів країн іншими джерелами енергії… Україна не має конкурентних переваг в цьому. Навіщо робити непродуктивні інвестиції?”, – запитує експерт.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *