Путін і Сі Цзіньпін – яких чекати результатів від зустрічі у Москві

Ордер на арешт президента росії володимира путіна за підозрою у викраденні дітей, змінить думку байдужих людей на Заході. Пекін і москва спробують домовитися і просувати “мирний план” Китаю, який є проросійським. Але результаті будуть незначні. Такі думки висловив “Апострофу” КАРЛ МЮЛЛЕР, експерт у сфері національної безпеки та політики стримування, старший політолог у RAND Corporation, США.

– Головною міжнародною подією останнього часу став візит голови Китаю Сі Цзіньпіна до москви. Як ви вважаєте, як це вплине на хід війни?

– Я не маю жодних здогадок про наслідки візиту Сі до Росії. Це повністю буде залежати від того, що він сказав путіну, яким буде рівень і де будуть проходити межі підтримки, яку Китай надаватиме Росії у війні. Я припускаю, що і путін, і Сі займуть ствердну позицію щодо проросійського мирного плану.

Читайте також: В обіймах Панди: підсумки візиту голови Сі до Москви

– Їм двом вдасться “притиснути” Україну і Захід та примусити їх до переговорів?

– Я припускаю, що з цього мало що вийде.

Карл Мюллер

– Резонансною стала минулого тижня подія над Чорним морем. Російський винищувач Су-27 протаранив американський безпілотник MQ-9 Reaper. На вашу думку, це якось вплине на хід війни, США почнуть діяти жорсткіше?

– Інцидент із Су-27 та MQ-9, як зазначило керівництво Міністерства оборони в США, є частиною більш широкого плану і сам по собі не має особливого значення. Хочеться знати, скільки з того, що робили російські пілоти, було випадковим, скільки було навмисним з їхнього боку, а скільки за наказом наземних диспетчерів або їх командирів. Насправді я був трохи здивований тим, що раніше не було подібного інциденту.

– Ну й ключовою подією тижня, якщо не усієї війни, стало те, що Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт володимира путіна. На вашу думку, що означає цей ордер?

– Ордер на арешт Путіна, який видав МКС, мені видається цікавим. Звичайно, Путіна не заарештують. Але депортація українських дітей до російської держави є вчинком, який викликає особливе обурення.

– В Україні зараз говорять – після такого путін увійде в історію як злочинець. Переможців і героїв не судять у Гаазі. А на вашу думку, чи вплине цей ордер на скептиків на Заході?

– Я думаю, що так. Важко уявити, як люди в інших країнах, які зазвичай знизують плечима, коли йдеться про вторгнення, і кажуть – так зазвичай роблять великі держави, а про інші військові злочини росіян кажуть – це типова поведінка погано дисциплінованих військ, – як ці люди зможуть вважати прийнятним викрадення дітей.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *