Мобілізація 2023 – що не так робить влада щодо чоловіків, які виїхали з України

В Указі “Про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України”, який 12 вересня підписав президент Володимир Зеленський, не йдеться про повернення українців, які виїхали за кордон.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів радник міністра внутрішніх справ у 2015-21 роках Володимир Мартиненко.

Наприклад, беремо простий приклад – справа по відсутність кінцівки. Для того, щоби перевірити, чи є у людини ця кінцівка, на неї треба подивитися вживу. А коли людини немає в країні, як це фізично зробити? Доводити, що у людини дійсно чогось немає – то ніхто нікому нічого доводити не буде. І це дещо нездорова ситуація“, – зазначив він.

За його словами, владі потрібно не проводити охоту на відьом, як з оприлюдненням імен лікарів-хабарників, а перекрити лазівки, якими користувалися ухилянти.

А ми не бачимо поки що яскравих прикладів, кого би притягнули до відповідальності. Так, ми бачили кейс одеського воєнкома Борисова. Після цього ми бачили шельмування всіх воєнкомів, і заяву про те, що треба туди призначити тих, хто має статус УБД. Так я нагадаю, що війна у нас з 2014 року, і якщо уважно вивчити це питання, то у нас майже всі воєнкоми, якщо не всі поголовно, з того часу брали участь у звільненні України, забезпеченні безпеки, отримали статуси УБД тощо“, – зазначив Володимир Мартиненко.

У той же час процес екстрадиції – це ціла процедура, прописана міжнародними юридичними нормами. І жодна з країн, вважає він, не піде на те, щоб видавати біженців, тобто осіб, які тікали від війни, без рішення суду. На Заході такі громадяни дійсно є біженцями – вони отримують відповідний статус, соціальну допомогу тощо.

На Заході це так не працює і мені б не хотілося, щоб ми заходили в ситуацію, коли ми лякаємо і без того наляканих наших громадян, які тікали від війни“, – наголосив колишній радник міністра внутрішніх справ, додавши, що ухилянтів дійсно треба карати.

Але для цього, підкреслив він, потрібні чіткі юридичні механізми, адже закон зворотної дії не має. До того ж президент на усіх майданчиках заохочує повертатися наших громадян для відбудови України після перемоги. Але на цьому фоні заяви про екстрадицію не працюють на повернення українців додому, – наголосив він.

Докладніше: Перевірка рішень ВЛК і МСЕК: чому забули за хворих українців, яких мобілізували

  • Вас може зацікавити:

Залишилося два тижні: непридатним до військової служби закриють кордони

Скандал на Сумщині: до війська забирають хлопця без кисті руки та з генетичними вадами, фото

На Сумщині спробували мобілізувати інваліда з дитинства: в ТЦК розповіли свою версію подій

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *