F-16 для України – коли ми зможемо використати ці винищувачі

Коаліція винищувачів, до якої увійшли 11 країн, схоже, стає реальністю. На вихідних президент Зеленський відвідав Швецію, Нідерланди та Данію. Підсумком візиту стало рішення Нідерландів та Данії передати Україні винищувачі F-16. А Швеція в перспективі має намір допомогти нашій армії літаками Gripen. Окрім того, оголошено про початок навчання наших пілотів. Коли західні винищувачі зможуть захищати небо України і якою є перспектива підготовки пілотів, читайте в матеріалі “Апострофа”.

Скільки дадуть?

У неділю, 20 серпня, президент Володимир Зеленський, перебуваючи в Нідерландах, відвідав військову базу в Ейндховені і оглянув бойові винищувачі. Після спілкування з прем’єр-міністром цієї країни Марком Рютте Зеленський написав: “F16. Проривна домовленість. З сьогоднішнього дня вже конкретика. Будуть в українському небі. Дякую, Нідерланди! Дякую, Марку!”.

Пізніше президент України дописав, що наша країна отримає від Нідерландів 42 винищувачі F-16. Однак під час спільної прес-конференції прем’єр Нідерландів Марк Рютте заявив, що його країна має всього 42 винищувачі F-16 і поки що рано говорити про кількість, яку передадуть Україні. Також на прес-конференції не було названо термінів передачі літаків.

Читайте: Україна отримає від Данії 19 винищувачів F-16: про що домовилися Київ та Копенгаген

Нідерландський прем’єр зазначив, що спочатку потрібно провести навчання українських пілотів у Данії та Румунії та створити необхідну інфраструктуру для обслуговування F-16.

Дадуть, але нескоро

У Данії конкретики було більше. Тут Зеленський теж завітав на військову базу і не відмовив собі в задоволенні посидіти в кабіні першого пілота F-16. Прем’єр Данії Метте Фредеріксен задовольнилася місцем другого пілота. На спільній прес-конференції Фредеріксен заявила про беззастережну підтримку України та зазначила, що Данія готова передати Україні 19 винищувачів. Перша група з шести літаків F-16 попрямує в Україну до кінця 2023 року. Наступного року наша країна отримає ще 8 літаків, а 2025 року – ще 5.

Але найголовніше, Прем’єр-міністр Данії уточнила, що нині в їхній країні проходять навчання понад 70 військових льотчиків з України.

Кого вчать і скільки

Командувач Повітряних Сил ЗСУ Микола Олещук в ефірі телемарафону “Єдині новини” зазначив, що до Великобританії на навчання на F-16 поїхали молоді пілоти випуску 2023 року. Щодо Швеції, то там проходять навчання пілоти випуску 2016 року з достатнім бойовим досвідом.

“Якщо взяти загальну підготовку, за якою вони займаються, то загальна підготовка складає 32 місяці. Щодо наших двох пілотів було ухвалено рішення, що вони зможуть опанувати літак F-16 за чотири місяці”, – сказав Олещук.

Командувач зазначив, що важливим фактором відбору для навчання стало знання англійської мови: “Знання англійської – це ключове. Тому що тут не повинен працювати перекладач”.

На думку військового льотчика Романа Світана, рішення відправити на навчання молодих пілотів є правильним, оскільки за ними майбутнє.

“Випускники 2023 року – це молоді льотчики, які відлітали вже по 3 роки. Їх зручно починати вчити одразу на далеку перспективу – що дуже важливо”, – прокоментував Світан. – Випускники 2016 року – це пілоти, які вже відлітали 10 років. У них великий наліт. Ці льотчики одразу навчатимуться на F-16. Їх переучуватимуть за певними видами бойової підготовки – це займе 3 – 4 місяці. Тобто перед новим роком ми можемо вже побачити першу ескадрилью готових льотчиків”.

Крім того, за словами Світана, всі, хто бере участь у процесі, мають пройти перевірки та отримати допуски за протоколами секретності, оскільки вони матимуть справу з інформацією, яка є військовою таємницею.

За даними Романа Світана, у Румунії зараз будується база, на якій у майбутньому розпочнеться підготовка українських льотчиків та техніків.

Військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко також вважає, що до нового року у нас уже будуть підготовлені пілоти якраз для тих винищувачів, які передасть Данія.

Де розміщуватимуться F-16

Росія робить все можливе, щоб знищити наші аеродроми, здійснюючи на них ракетні атаки, а тому постає питання, де базуватимуться західні винищувачі.

“Літак F-16, він уже був в Україні. Він сідав на наших аеродромах, ми проводили спільне навчання з пілотами F-16, і у нас, відповідно, є досвід експлуатації цього винищувача. Я думаю, це суттєво”, – повідомляв раніше командувач Повітряних сил Микола Олещук.

Подробиці розповів прес-секретар Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат. За його словами, винищувачі F-16 вже сідали на українські злітні смуги у 2012 році під час забезпечення Чемпіонату Європи з футболу.

“F-16 були на аеродромі “Миргород” Полтавської області, сідали на наші “злітки” і відчували себе там, скажімо так, добре. І пілоти наші навіть мали можливість покерувати: брали ручку управління на себе вже в небі (там двомісний навчально- бойовий літак)“, – сказав спікер.

Тому експерти не бачать великих проблем щодо розміщення винищувачів на наших аеродромах.

“Звичайно, західні винищувачі для України можуть бути розміщені на прикордонних аеродромах з Україною країн НАТО, – каже в коментарі “Апострофу” Олександр Коваленко , – Але я припускаю, що F-16 можуть базуватися і на наших аеродромах. Це можуть бути аеродроми ангарного типу, і я думаю, що ці аеродроми будуть надійно захищені ППО”.

За словами Коваленка, у разі ракетної атаки літаки підніматимуться в повітря і виконуватимуть завдання щодо відбиття цієї атаки.

Командувач Повітряних сил України зазначив, що зараз триває підготовка злітно-посадкових смуг.

“Ми проводимо відповідну реконструкцію, ми покращуємо покриття, покращуємо інфраструктуру аеродромів, ми будуємо нові захисні споруди. І я думаю, з моменту придбання Україною літаків ми зможемо їх прийняти в Україні”, – повідомив Олещук.

Як допоможуть F-16

“Потрібно розуміти, що ці літаки не будуть використані в нинішньому контрнаступі. – каже Коваленко, – Але це не означає, що ми не будемо використовувати F-16 відразу ж після їх отримання навіть нехай і на початку наступного року. Ми не будемо чекати наступного контрнаступу”.

Роман Світан зазначив, що літаки F-16 хоча б у мінімальній достатній кількості – у кількості однієї бригади – зменшать наші втрати у 10 разів.

“Якщо ми отримаємо F-16, то матимемо можливість здійснювати серйозний вогневий вплив на позиції ворога. Особливо далекобійною ракетною зброєю. І ми навіть не заходитимемо в зону ризику”, – резюмував Олександр Коваленко.

Читайте: Чому Україні потрібні сучасні літаки F-16: детальне пояснення

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *