ХЕМЗ-IPEC, АвтоКрАЗ і інші постачальники товарів до РФ не страждають від російських обстрілів

Підприємства Дмитра Фірташа, пов’язані зі здобиччю титанової руди, зокрема краматорська “Енергомашспецсталь” не страждає від влучань російських ракет, хоча знаходиться неподалік від лінії фронту. Причина може полягати у тому, що 92% акцій належить кіпрській офшорній компанії, пов’язаній із Росатомом.

Про це розповіла нардеп від “Слуги народу” Роксолана Підласа, йдеться в матеріалі “Апострофа”.

Також журналісти наводять приклад АвтоКрАЗу Костянтина Жеваго, який досі постачає продукцію до Білорусі, і підприємство Костянтина Григоришина “Запоріжтрансформатор” що вело постачання до Росії, яке виробляє “продукцію подвійного призначення”.

Першого удару по “Південмаш” росіяни завдали лише через 9 місяців вторгнення – у листопаді 2022. Ракету-носій “Зеніт” для РФ виробляв саме “Південмаш”. Контракт ймовірно було завершено в листопаді.

Серед підприємств, на які росіяни не запускали ракет, є й харківський завод “ХЕМЗ-IPEC”, який спеціалізується, зокрема, на розробці та виробництві занурювального обладнання для механізованого видобутку нафти, а також води з артезіанських свердловин. Згідно з реєстрами, на ПАТ “ХЕМЗ-IPEC” директором є Сергій Родіонов (колишній полковник КДБ), кінцевим бенефіціарним власником є громадянин РФ та Німеччини Семен Ануфрієв, який проживає в Монако, і володіє заводом через панамський офшор. Ануфрієв був помічником покійного мільярдера Олега Бурлакова, найцікавішим проектом якого є яхта “Чорна перлина” за 400 млн євро. Ануфрієв і Микола Козаков є фігурантами справи, відкритої у Великій Британії через викрадення майна покійного Бурлакова (яхти). Ануфрієва підозрювали у співпраці з КДБ СРСР, і саме цей орган міг допомогти йому взяти під контроль харківський завод і контакти з замовниками. Частина продукції заводу також подвійного призначення.

За кодом ЄДРПОУ ПАТ “ХЕМЗ-IPEC” – 23914062 пошук видає посилання на ФОП Рудик Людмилу В’ячеславівну з Мукачевого, яке є у списках санкцій 8 країн.

Юридично інтереси Казакова та Ануфрієва представляють Могильницький та партнери, колишні українські адвокати, які втекли до Москви. Максим Могильницький -виходець із Донецька, розпочинав кар’єру з посади слідчого прокуратури в Єнакієвому, був суддею Донецького окружного адмінсуду, заступником прокурора Києва. З 2011 по 2014 обіймав посаду заступника прокурора Києва, був звільнений із органів згідно із законом про люстрацію. У 2014 заснував Адвокатське об’єднання “Могильницький та партнери” і захищав Януковича, Наталію Поклонську. Він доводив, що не можна відбирати майно Януковича – нібито конфіскація його активів є незаконною. Могильницький вимагав від уряду надати йому документи щодо підстав перекриття Північно-Кримського каналу.

Наразі, за даними Кабміну, в Україні 903 підприємства, якими володіють громадяни РФ, і їх стабільна робота в умовах повномасштабної війни попри відкритість цієї інформації може свідчити про певний “договірняк”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *