Володимир Зеленський і Джо Байден у Вільнюсі – відео та останні подробиці про зустріч 12 липня

У середу, 12 липня, президенти Володимир Зеленський та Джо Байден зустрілись на саміті НАТО у Литві.

Трансляцію офіційної частини зустрічі проводив Офіс президента.

Байден висловив сподівання, що Зеленський відчув, наскільки великою є підтримкою з боку союзників по НАТО. За його словами, Україна фактично може зрозуміти, чи буде прийнята до НАТО.

Читайте також: Сьогодні все проясниться: в Держдепі повідомили, коли США можуть назвати терміни вступу України до НАТО

Весь світ бачить ту хоробрість, яку виявляє Україна. Коли ви бачите, як 65-річна жінка після удару по її будинку пішла допомогати сусідам. Це від душі, це мене надихає“, – сказав він.

Глава Білого дому також розуміє занепокоєння Києва щодо постачань зброї, але запевнив, що США роблять все, аби швидко допомогти у боротьбі. За його словами, міністр оборони постійно звʼязується із колегами з інших країн, щоб консолідувати підтримку.

З нетерпінням чекаємо того дня, коли ми святкуватимемо вступ України до НАТО“, – наголосив Байден.

Я думаю, що питання запрошення України до членства в НАТО — це питання декількох місяців“, – висловив сподівання він.

Погані новини для вас, пане Зеленський – ми нікуди не подінемось, ви застрягли з нами“, – пожартував американський президент.

Президент Зеленський подякував за всю допомогу і окремо – за рішення надати касетні боєприпаси. Він нагадав, що Росія бʼє касетними боєприпасами по українських військах, тому для України отримання їх – це можливість врятувати своє життя.

Сам президент Зеленський зазначив, що зустріч із президентом Сполучених Штатів була “змістовна і сильна”.

Глави держав докладно обговорили ситуацію на передовій, можливості, подальшу довгострокову оборонну співпрацю, внутрішні російські процеси з огляду на нещодавні події.

“США пліч-о-пліч з Україною весь час нашого захисту проти агресії. Ми це надзвичайно цінуємо. Дякую особисто президенту США, Конгресу та всьому американському народу за життєво важливу допомогу: військову, фінансову, політичну, надану Україні з початку повномасштабного російського вторгнення”, – написав Зеленський.

Варто зазначити, що після зустрічі з Байденом Зеленського запитали про американські балістичні ракети малої дальності ATACMS, на що той відповів, що не знає, коли Україна їх отримає.

Є такі розмови, поки немає рішення. Краще не піднімати це питання. Є очікування людей, військових, всіх і мені здається, що важливо спочатку зробити, а потім вже будемо ділитися інформацією, яким чином це відбулось“, – зазначив президент України, порадивши “почекати”.

Нагадаємо, раніше Джо Байден схвалив передачу Україні касетних боєприпасів, а також у США обговорюють питання про постачання Україні ракет ATACMS, дальність дії яких становить близько 300 км, що приблизно на 60 км більше, ніж у Storm Shadow та SCALP.

  • Вас може зацікавити:

Максимум – Рада: що Альянс готовий запропонувати своєму 33-му члену вже зараз

Шлях до НАТО стане коротшим: Кулеба повідомив про довгоочікуване рішення союзників

Журавель поки в небі, але синиця в руках: головні заяви з другого дня саміту НАТО у Вільнюсі, фото і відео

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *