В Держгеонадра зафіксовано можливу змову в аукціонах на родовищах з видобування глини

На підставі рішення Антимонопольного комітету про змову на аукціонах Держгеонадра суд може визнати аукціон недійсним та скасувати спецдозвіл.

Таку думку Nadra.info озвучили юристи.

АМКУ проводить дослідження щодо можливої змови учасників під час проведення електронних аукціонів з продажу понад 50 спеціальних дозволів на користування надрами. Юристи попереджають, що рішення АМКУ про антиконкурентні дії учасників торгів “не є підставою для відкликання спецдозволу”, проте може бути підставою для визнання аукціону недійсним, і скасування спецдозволу. Це ризик для надрокористувача – перевірено на прикладі компанії Укргаздоб, яка в 2016 купила спецдозвіл з аукціону, але втратила його згодом, через узгоджені дії.

Як зазначила радниця LCF Law Group Ніна Сидоренко, “комітетом було встановлено порушення ТОВ “Компанія “Нафта і газ”, ТОВ “Укргаздоб” і ТОВ “Нафтогазенергопром” законодавства про захист економічної конкуренції шляхом спотворення аукціону, що проводився Держгеонадрами… Компанії були створені за 1-1,5 місяця до проведення аукціону, надавали один одному поворотну фінансову допомогу та були пов’язані між собою через фізичних осіб-засновників…”.

За її інформацією, рішення АМКУ стало підставою для звернення прокурора до суду щодо визнання недійсними результатів аукціону та визнання недійсним спецдозволу: “Верховний суд вказав, що… порушення законодавства про захист економічної конкуренції є підставою для визнання недійсними результатів аукціону, що зумовлює недійсність дозволу на користування надрами…”.

Також на учасників чекає штраф у розмірі до 10% доходу, отриманого за попередній рік.

“Штраф накладається на всіх учасників торгів, що змовились, а не лише на вигодонабувача такої змови (переможця)”, – зазначила юристка практики вирішення спорів компанії Arzinger Ірина Гутнік.

Вона попереджає, що крім перевірки АМКУ може бути відкрите кримінальне провадження, в якому зібрані додаткові докази: “Перспектива зафіксувати і довести недоотримання Державою коштів у разі змови на торгах, саме як збитки Державного бюджету – цілком можлива, особливо в рамках відкритого кримінального провадження, на підставі висновку економічної експертизи”.

Раніше ЗМІ з посиланнямна ГО “Геологія України” повідомили про можливу змову на 5 аукціонах Держгеонадр з продажу спецдозволів на користування родовищами глини. Учасниками торгів, які відбулись 6 вересня 2022 року, були ПрАТ “Майдан-Вильський комбінат вогнетривів”, “Полонський завод “Маяк” (обидва належать Валентину Шеветовському) та ТОВ “Арт Буд Сервіс”.

В ГО зазначили, що усі 3 компанії під час подачі заявки та проведення аукціонів на “Прозорро.Продажі” заходили до особистого кабінету електронного майданчика зі спільних IP-адрес. “Арт Буд Сервіс” є підрядником будівництва комплексу магнітного збагачення шихти польовошпатової мокрим способом для замовника – ТОВ “Майдан-Вільський кар’єр” (бенефіціар Валентин Шеветовський).

На думку ГО, “через можливу змову учасників зазначених аукціонів – порушення законодавства про захист економічної конкуренції – державний бюджет міг недоотримати мільйони гривень”. “Геологія України” звернулась до АМКУ з проханням перевірити аукціони.

Голова АМКУ Ольга Піщанська у відповідь на запит Hubs.ua підтвердила, що Комітетом проводиться дослідження щодо цих аукціонів. У Держгеонадра ж відповіли, що встановлення фактів змови учасників аукціонів на користування надрами не входить в повноваження Служби.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *