Прокуратура спрямувала підозру ексвласнику Тарантіно фемілі у рейдерстві Укрбуду

Державне бюро розслідувань та Генеральна прокуратура спрямували ексспіввласнику мережі ресторанів “Tarantino” Дмитру Федотенкову підозру в організації рейдерства “Укрбуду”. Він переховується у Відні.

Про це пишуть “Українські новини” з посиланням на джерела в правоохоронних органах.

Федотенков підозрюється в організації “протиправного заволодіння майном підприємства… шляхом вчинення правочинів з використанням підроблених документів, за попередньою змовою групою осіб, вчиненому повторно (за ч.3 ст.206-2 ККУ) – що двічі організував протиправне заволодіння часткою у 100% в ТОВ “Укрбуд девелопмент”.

Видання публікує реакцію власника “Укрбуду” Максима Микитася: “Федотенкова Дмитра Валерійовича чекає міжнародний розшук та “тріумфальне” повернення додому… Напередодні війни Федотенков, попереджений своїми кураторами з РФ, виїхав до Відня. Згодом влітку 2022 Національна поліція України провела обшуки у нього та пов’язаних з ним структур, в результаті яких виявлені звіти щодо фінансування агресії РФ… У вересні 2022 ДБР провів у нього та його структур обшуки за справою рейдерства Укрбуду, результатом чого стало підозри 14 учасникам злочинного угрупування, в тому числі Майбороді! Справа дійшла і до Федотенкова!”.

Екснардеп звернувся до інвесторів “Укрбуду”: “Цей крок є проміжним, але дуже важливим в нашій стратегії повернення активів Укрбуду за ради добудови об’єктів Укрбуду та передачі квартир інвесторам!”.

Він анонсував позов до Королівського суду Лондону “з попереджувальними арештами активів учасників процесу”, і зазначив, що 100% Укрбуду володіє лондонська компанія Bazert llp.

Раніше Державне бюро розслідувань провело масштабну кампанію з припинення діяльності угрупування, причетного до захоплення “Укрбуд”. Відомо про 19 обшуків і 14 підозр. Зокрема, ексдиректора “Укрбуд Девелопмент” Олега Майбороди, що переховується у Відні. Максим Микитась звинувачував Федотенкова в захопленні компанії шляхом підробки документів: “Вони тоді в меморандумах пообіцяли загалом $48 млн капінвестицій і все добудувати, гарантували виплати і за мої проєкти – документи підписали та всіх кинули”. Діяльність УБ було паралізовано, ЖК недобудовані, серед постраждалих – понад 40 тис осіб. У ЗМІ оприлюднені факти розкрадань на більш ніж 100 млн доларів.

Групу з Федотенковим правоохоронці підозрювали у виведенні коштів до РФ. Про російські зв’язки заявляв Микитась в інтерв’ю “Гордону”: “Контроль над компанією утримував російський бізнесмен Дмитро Федотенков, пов’язаний із російським криміналом”.

8 вересня 2022 “Укрбуд Девелопмент” повернуто Максиму Микитасю, який наразі співпрацює з правоохоронцями.

“Доказову базу вже давно зібрано, вручені підозри виконавцям середнього рівня – нотаріусам, фунтам і кільком організаторам. Але кільком чільним організаторам – Федотенкову і Майбороді – дозволили втекти у Відень… Процес повернення активів зараз стоїть, і всі говорять про бюджетну допомогу за рахунок міста і держави… Про російський слід у рейдерстві заявляв ще кілька років тому. Дестабілізаційні наслідки з рейдерства Укрбуду ще не оцінені вітчизняною Фемідою. Сподіваюсь, час ще прийде”, – заявляв власник “Укрбуду”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *