Літаки для України – коли нам чекати на F-16

У четвер, 23 березня, стало відомо, що Словаччина передала Україні чотири винищувачі МіГ-29. Як повідомили у Міноборони цієї країни, перекидання літаків здійснили українські пілоти за допомогою ВПС Словаччини. Загалом Словаччина має намір передати нашій країні 13 винищувачів МіГ-29. Раніше про передачу таких самих літаків, повідомила Польща. Загальна кількість МІГів, які ЗСУ отримають від Польщі та Словаччини, дорівнюватиме 30 одиницям. Наскільки ці літаки радянського виробництва допоможуть Україні на передовій та чи можна їх модернізувати “Апострофу” пояснили військові експерти.

Наприкінці січня спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі французького телеканалу La Chaîne Info заявив, що Україна потребує авіаційного прикриття і для цього потрібні сучасні літаки замість старих радянських МіГ-29, Су-27, Су-24М та Су-25, які досі стоять на озброєнні та вже морально застаріли.

На думку спікера Повітряних сил ЗСУ, такими літаками могли б стати хоча б винищувачі F-16.

Наші західні союзники начебто й не заперечують необхідності постачання Україні сучасних літаків, але поки що їх не дають. І ось Польща та Словаччина вирішили віддати ЗСУ не потрібні їм старі МІГ-29. Питання, чи зможуть вони нам допомогти?

Читайте також: Новий виток авіа-торгів: коли Захід дасть Україні бойові літаки

“Літаки, які нам передають Польща та Словаччина? досить старі. Вони випущені до 1992 року, а тому вже досить зношені, – зазначив у коментарі “Апострофу” військовий експерт Сергій Згурець, – Вони допоможуть нам лише частково”.

За словами експерта, частина цих МіГів можуть бути використані Повітряними силами ЗСУ як донорські одиниці для ремонту, а частина для бойових місій.

“Чи зможуть ці літаки компенсувати наші втрати, я не знаю, оскільки не маю інформації про втрати”, – каже Згурець.

До можливості модернізації та переобладнання МіГ-29 під західні ракети військовий експерт ставиться скептично.

“Поки що на українські МіГи вдалося встановити тільки ракети HARM, але й то їхній функціонал обмежений. А поставити, наприклад, на ці літаки авіоніку, радари та іншу начинку, якою обладнані ті ж F-16, буде дуже дорого і недоцільно”, – зазначив Сергій Згурець.

Як говорив раніше спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат, літаки, що передаються Словаччиною, трохи модернізовані.

Система зв’язку дещо адаптована під натовський стандарт, GPS-навігація, система свій-чужий. Але для воєнного часу – це не суттєва модернізація“, – зазначив Ігнат.

Утім, на думку Сергія Згурца, навіть ці МіГи кращі, ніж нічого.

“Вважаю, що це скоріше політичний крок наших західних партнерів, і надалі ми можемо отримати F- 16 та F -18, які запитували. Зараз у нас склалася така ситуація, що пілотів більше, ніж літаків “, – резюмував Згурець.

Україна, до речі, продовжує роботу із західними союзниками щодо надання сучасних літаків. Показово, що практично синхронно з передачею МіГ стало відомо, що наша країна подала запит до Фінляндії про можливість передачі винищувачів F/A-18 Hornet. З відкритих джерел відомо, що зараз у Фінляндії 62 літаки F/A-18 Hornet. Термін їх експлуатації спливає у 2025 році, тому що на заміну надійдуть винищувачі п’ятого покоління F-35 . Тому ця ситуація дає підстави для оптимізму.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *