Виробник форм для ЗСУ з Сумщини скаржиться на тиск з боку правоохоронців

Підприємницька діяльність найбільшого платника податків на Сумщині могла бути заблокована прокуратурою. Йдеться про сумське підприємство “Шервул”, яке від початку повномасштабного вторгнення частково перепрофілювало виробництво й відшиває спецформу для ЗСУ та Нацгвардії.

Про це пише видання “Факти” з посиланням на сюжет “Stop корупції”.

На виробника відкрили провадження начебто через несплату податків. У компанії такі дії назвали тиском на бізнес.

“Ми являємося постачальниками ЗСУ та Нацгвардії. Може, це роблять агенти росії або шпигуни?”, – коментував заступник директора ТОВ “Шервул” Євген Овсієнко.

Підставою для справи стали 100 млн грн, які підприємство отримало на свої корпоративні рахунки з держбюджету у якості податкового відшкодування.

“Тиск розпочався ще в листопаді-грудні 2021. Мені зателефонував один знайомий й сказав, що через відшкодування ПДВ на велику суму у нас будуть проблеми, якщо не вирішите це питання…”, – розповідає Овсієнко.

Топменеджер “Шервула” наголосив, що нічого “вирішувати” не буде. За його словами, компанію безпідставно намагаються “прив’язати” до справи, яку з 2020-2021 вела у Києві Генпрокуратура. У провадженні фігурували конвертаційні центри та фірми, що займались махінаціями з переведенням коштів у готівку, і за його свідченнями, з жодною з них “Шервул” не був пов’язаний. Проте 22 грудня 2022 до Печерського райсуду надійшло клопотання про арешт майна фірми у провадженні. Ініціатором подання був прокурор Генпрокуратури Ігор Чорний. У січні 2023 рахунки компанії було заарештовано на підставі ухвали слідчого судді Печерського райсуду за ініціативи прокурора Чорного.

“У 2019 році з подання вказаного прокурора на нас було здійснене фактично рейдерське захоплення… Були заблоковані всі рахунки, у тому числі й рахунки, з яких проводилась виплата заробітних плат всім працівникам… Я наголошую на тому, що схема є не поодинокою… Спочатку блокується діяльність підприємства, а вже потім намагаються так сказати “вирішити” це питання, і пропонують не зовсім законні методи”, – говорить адвокат “Шервулу” Євген Страшок.

Дії правоохоронців можуть трактуватися як цілеспрямований тиск на бізнес, вважає адвокат: “єдиний доказ причетності нашої компанії нібито ухилення від сплати податків – є рапорт безпосереднього співробітника стратегічних розслідувань (Чорний), де він зазначає свої припущення. Щодо доказів – обʼєктивних в матеріалах справи нами віднайдено не було”.

Журналісти намагались поспілкуватися із паном Чорним, проте прокурор перестав виходити на зв’язок після узгодження зустрічі.

Адвокати компанії наразі виграли апеляцію – суд розблокував рахунки підприємства, в ухвалі суд відобразив протиправність рішення Генпрокуратури, а гроші, які прокурори ГПУ вважають “здобутими злочинним шляхом”, були повернуті підприємству.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *