Сі не хоче давати Путіну потрібну допомогу – ISW

Сі не хоче давати Путіну потрібну допомогу - ISW

Володимир Путін і Сі Цзіньпін

Перспективи постачання Росії військової техніки залишаються незрозумілими, проте риторика Сі більш стримана, ніж, ймовірно, очікували у Кремлі.

Глава Китаю Сі Цзіньпін під час зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним запропонував стриманіше бачення двосторонніх відносин, ніж те, на яке чекав кремлівський диктатор. Про це йдеться у зведенні Інституту вивчення війни (ISW) за підсумками понеділка, 20 березня.
 
“Сі та Путін під час зустрічі 20 березня рекламували міцність китайсько-російських відносин, але у статтях, опублікованих 19 березня, запропонували різні тлумачення масштабу майбутніх відносин”, – йдеться у повідомленні.
 
У звіті вказується, що Путін опублікував статтю, в якій стверджував, що Росія та КНР “будують партнерство щодо формування багатополярного світового порядку всупереч колективному прагненню домінування Заходу та політиці подвійного стримування США проти Китаю та РФ”.
 
У свою чергу Сі запропонував менш агресивну головну мету для російсько-китайських відносин у своїй статті, в якій зазначив, що Росія та КНР загалом прагнуть багатополярного світового порядку, але не конкретно проти Заходу.
 

При цьому Сі Цзіньпін зосередився на представленні Китаю як стороннього посередника у війні Росії проти України, чий план переговорів “відображає єдність поглядів світової спільноти щодо подолання української кризи”.

Путін же написав, що Росія вітає готовність Китаю “відігравати конструктивну роль у врегулюванні кризи” щодо війни проти України, ймовірно, сподіваючись, що Сі займе таку ж агресивну риторичну лінію проти Заходу.
 
“Відмова Сі Цзіньпіна приєднати Китай до Росії в геополітичному конфлікті, який Путін передбачає із Заходом, є помітним відхиленням від оголошеного Китаєм “безмежного партнерства” з Росією перед початком вторгнення в Україну”, – наголошують в ISW.
 
Аналітики зазначають, що риторика Сі свідчить про те, що він “не схильний повністю надавати Путіну економічну та політичну підтримку, необхідну РФ для подолання невдач в Україні”.
 
В ISW додають, що Путін і Сі запропонували кілька подібних бачень посилення китайсько-російського економічного партнерства, і цілком можливо, що вони підпишуть двосторонні торговельно-економічні угоди, деякі з яких будуть спрямовані на полегшення схем ухилення від санкцій.
 
“Сі також запропонує більш конкретну пропозицію щодо врегулювання війни в Україні шляхом переговорів, хоча залишається незрозумілим, що означатиме його пропозиція і наскільки Кремль сприйме її”, – зазначили аналітики, додавши, що незрозумілими також залишаються перспективи постачання Китаєм Росії військової техніки.
 
Як відомо, у понеділок, 20 березня, Сі Цзіньпін прибув із триденним візитом в Росію. Основна програма запланована на вівторок, 21 березня.
 

Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *