Візит глави Китаю до Росії – як позначиться на війні в Україні

Глава Китаю Сі Цзіньпін 20 березня на зустрічі з російським диктатором Володимиром Путіним запропонував більш стримане бачення двосторонніх відносин, ніж те, якого очікував президент РФ.

Про це повідомляє “Апостроф” з посиланням на Інститут вивчення війни (ISW).

“Сі і Путін під час зустрічі 20 березня рекламували міцність китайсько-російських відносин, але в статтях, опублікованих 19 березня, запропонували різні тлумачення масштабу майбутніх відносин”, – йдеться у повідомленні.

За словами аналітиків, Путіним була опублікована стаття, згідно з якою між КНР та Росією передбачалося вибудовування партнерства “для формування багатополярного світового порядку всупереч колективному прагненню домінування Заходу та політиці подвійного стримування США проти Китаю і РФ”.

Читайте також: Глава Китаю прилетів до воєнного злочинця Путіна: перші подробиці та відео

Водночас Сі Цзіньпінем була запропонована менш агресивна головна мета російсько-китайських відносин, що передбачає формування багатополярного світового порядку Росією та КНР, проте не конкретно проти Заходу. Глава Китаю зосередився на представленні Китаю як стороннього посередника у війні Росії проти України, чий план переговорів “відображає єдність поглядів світової спільноти щодо подолання української кризи”.

Путін же написав, що Росія вітає готовність Китаю “відіграти конструктивну роль у врегулюванні кризи” щодо війни проти України, ймовірно, сподіваючись, що Сі займе таку ж агресивну риторичну лінію проти Заходу.

“Відмова Сі Цзіньпіна приєднати Китай до Росії в геополітичному конфлікті, який Путін передбачає із Заходом, є помітним відхиленням від оголошеного Китаєм “безмежного партнерства” з Росією перед початком вторгнення в Україну”, – наголошують в ISW.

Аналітики також вважають, що Сі не прагне надавати Путіну економічну та політичну підтримку і тій кількості, що необхідна для здолання військових невдач в Україні.

В Інституті вивчення війни також додали, що Путін і Сі запропонували дещо подібні бачення посилення китайсько-російського економічного партнерства і не виключається, підписання двома лідерами двосторонніх торговельно-економічних угод, деякі з яких будуть спрямовані на полегшення схем ухилення від санкцій.

“Сі також запропонує більш конкретну пропозицію щодо врегулювання війни в Україні шляхом переговорів, хоча залишається незрозумілим, що означатиме його пропозиція і наскільки Кремль сприйме її. Незрозумілими також залишаються перспективи постачання Китаєм Росії військової техніки”, – підсумували аналітики.

Раніше ми писали, що отримає Путін від візиту товариша Сі.

  • Вас може зацікавити:

Здійснилися мрії Росії: соцмережі висміяли зустріч Путіна та Сі Цзіньпіна

Що чекає на Путіна в Гаазі після ордера на арешт: прогноз військового експерта

Вони чекають на якесь диво: політолог про підсумки візиту Сі Цзіньпіна до Москви

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *