НАБУ шантажує фінансового агента у справі Кирила Шевченка

НАБУ та САП загрожують ув’язненням фінансисту Богдану Федорущенку, арешт якого був анонсований раніше, вимагаючи від нього дати свідчення проти екскерівника НБУ Кирила Шевченка.

Про це повідомляє Сергій Лямець у своєму блозі на сайті “Українські новини”.

“Щоб посадити Шевченка, співробітники НАБУ/САП шукають, хто б дав проти нього свідчення. Схема давно відома серед силовиків. Знаходять людину, загрожують ув’язненням, але водночас пропонують угоду зі слідством в обмін на потрібні свідчення. Таку людину знайшли у справі екс-керівника НБУ. Ним став Богдан Федорущенко, професійний фінансист. Прямо в залі суду суддя Мовчан вирішила взяти його під варту, з можливою заставою 6,4 млн грн. Далі прокурор пропонує затриманому обирати: давати свідчення або сидіти”, – пише журналіст.

На його думку, судячи з формулювань НАБУ, говорячи про нібито розкрадання в Укргазбанку, вони не розуміють суті справи. Сергій Лямець пояснив, що на фінансовому ринку склалася постійна практика залучення банками ВІП-клієнтів, за лояльність яких є дуже високою конкуренція між банками. Агенти на свій розсуд домовляються з такими клієнтами, гарантуючи їм вигідні умови, і в разі успіху отримуютьвинагороду.

“В Україні існує єдиний (наголошую) спосіб зацікавити велику компанію прийти в банк на обслуговування. Як агент домовлявся з клієнтом – його професійна справа, а не банку. Саме про такі особливі умови йдеться у справі Кирила Шевченка”, – пише Сергій Лямець.

Журналіст зазначив, що Федорущенко, якого в НАБУ несправедливо назвали “фіктивним агентом”, є професійним фінансистом, членом наглядової ради “Марфін Банку”, який працював з рядом великих клієнтів за “партнерською програмою” (“Укрспецекспорт”, “Укроборонпром”, “Нафтогаз”, “Укрзалізниця” та інші). Зараз, припускає Лямець, слідчі тиснутимуть на нього, використовуючи його родину та репутацію: “Четверо дітей, ймовірно, немає великого статку, гроші треба заробляти. Відповідно, перспектива ув’язнення (якщо вірити прокурору) – страшна… Показання у справі Шевченка стануть кінцем професійної кар’єри Федорущенка. Тому що він зробить найстрашніше для банкіра – розкаже таємницю свого клієнта”.

На його думку, справа Укргазбанку містить елементи політичного переслідування, і його використали, щоб змусити Шевченка піти з посади голови НБУ.

“Начебто НАБУ/САП роблять все, що зазвичай роблять силовики. Разом з тим, справа Шевченка вже давно перетворилася на політичну. Одна справа – це розслідувати партнерську програму “Укргазу” з 2016. Інша справа – тримати справу в ящику та активувати як за командою “згори”, щоб змусити Шевченка піти з посади голови НБУ. А потім почати репресії проти людей його команди з НБУ, “Укргазу” та частково “Укрексіму”, масову “ощадизацію” тощо. Тому не дивуйтеся, якщо епізод із Федорущенком розвиватиметься в дивний спосіб”, – резюмує журналіст.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *