Військова допомога Україні – у ЄС підпишуть угоду про закупівлю снарядів

Наступного понеділка, 20 березня, Євросоюз збирається підписати угоду про спільні закупівлі снарядів для ЗСУ та передачі Києву боєприпасів з існуючих запасів.

Про це повідомляє агентство Reuters.

Угода відкрита до ратифікації усіма 27 країнами-членами ЄС та Норвегією, яка не входить до Європейського Союзу, однак є членом спільного економічного простору.

Читайте: Росіяни воюють на своєму максимумі, у них снарядний голод – капітан ЗСУ

Зазначені домовленості відбуваються для прискорення та збільшення постачання боєприпасів, які дуже потрібні Україні для війни з російськими окупантами.

Вона також стосуватиметься пришвидшення та нарощування виробництва артилерійських снарядів на оборонних підприємствах на території ЄС, щоб поповнювати арсенали європейських країн і постачати їх до України.

Наразі невідомо, які саме держави долучаться до цієї угоди, бо деякі з них вивчають умови документу.

Не виключається, що перші спільні замовлення на виробництво боєприпасів, що стане значним кроком у посиленні інтеграції всередині ЄС в оборонній сфері, можуть бути розміщені вже до кінця травня.

Наразі в 11 країнах на території ЄС розташовані 15 підприємств, які спроможні виготовляти артилерійські снаряди калібру 155 мм. та п’ять виробників 152-мм снарядів “радянського” типу.

У той же час, за інформацією видання Euractiv, низка країн ЄС планують купувати боєприпаси для України за межами Євросоюзу, якщо на місцевих підприємствах не зможуть їх швидко виробляти у належній кількості. Розглядається можливість закупівлі снарядів у Сполучених Штатах та Південній Кореї.

Нагадаємо, раніше ми писали, що влітку Росія може зіткнутися з так званим “снарядним голодом”, якщо до цього часу не налагодить свій ленд-ліз.

  • Вас може зацікавити:

Скільки залишилося боєприпасів на складах у Придністров’ї: озвучено неймовірну цифру

У ЄС погодили важливе рішення щодо боєприпасів для України: що відомо

Багато старого мотлоху: аналітик розповів, що зі зброї та боєприпасів залишилося у Росії

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *