Зброя проти дронів – чим Україні допоможе Ізраїль

Уряд Ізраїлю переглянув військово-технічну політику щодо України, погодивши експортні ліцензії на можливий продаж нашій країні своїх систем протидії бойовим дронам. Згідно з повідомленням видання Axios, йдеться про ізраїльські компанії Elbit та Rafael, у публічних лінійках продукції яких є системи Drone Dome, ReDrone та Red Sky 2. Кожна з них має набір компонентів з ефективного виявлення та знищення ворожих БПЛА. Якими є реальні можливості зазначених комплексів, читайте в колонці для “Апострофа” експерта з озброєнь, головного редактора Defense Express Олега Каткова.

Компанія Rafael розробила та просуває систему Drone Dome. Йдеться про повноцінний комплекс захисту від БПЛА “малого класу”. Вона складається із засобів виявлення, придушення, а в додатковій версії – і фізичного знищення БПЛА.

Drone Dome складається з станції радіолокації з оглядом в 360 градусів. Вона дозволяє виявляти цілі із надмалим показником ЕПР (ефективна площа розсіювання) – 0,002 кв. м. на відстані 3,5 км. Наступний сенсор – оптична система з нічним каналом, що виявляє цілі на дальності до 3 км, а також автоматично знаходить цілі, відстежуючи їх. Наступним елементом є радіотехнічна розвідка, що пеленгує сигнали дрону. Вона працює у діапазоні від 70 МГц до 6 ГГц.

За знищення цілей може відповідати дві системи, перша з яких станція РЕБ, яка блокує передачу сигналів керування та ставить перешкоди на сигнали супутникової навігації. Цікавішою є друга система, яка відповідає за фізичне знищення ворожого дрона лазерним променем.

Все це дозволяє Drone Dome мінімізувати швидкість реакції, працюючи в автоматичному режимі єдиної інформаційної системи з іншими засобами ППО у системі автоматизованого керування.

Читайте: Альянс Путіна не допоможе йому виграти війну – ізраїльський військовий

З публічних розробок Elbit можна назвати дві системи – ReDrone та Red Sky 2. ReDrone схожа на Drone Dome, але не містить у собі компонентів для фізичного знищення БПЛА. Щодо можливостей виявлення та придушення ворожих дронів, то ReDrone загалом має такі самі характеристики, наближені до Drone Dome.

Система Red Sky 2 цікавіша, оскільки містить два засоби фізичного знищення дронів. Окрім “традиційних” компонентів (радару, оптико-тепловізійної системи, станції РЕБ) до неї додається артилерійська зенітна система. Вона виконана у вигляді бойового модуля з великокаліберним кулеметом. Процес знищення виявленої мети повністю автоматизований, що передбачає мінімальну участь людини у процесі.

Red Sky 2 має додаткову систему знищення – автоматизовану пускову з двома ПЗРК. Вона сумісна з низкою комплексів, включаючи Stinger, Mistral, Grom, “Голка” і навіть “Стріла-3”. Всі компоненти Red Sky 2 можуть бути встановлені на шасі для підвищення мобільності.

Необхідно розуміти, де і як такі засоби можна використовувати. Тут можливі кілька сценаріїв. По одному з них ізраїльські системи можуть бути використані для захисту тилових об’єктів від ударів таких дронів-камікадзе, як Shahed-131 і Shahed-136. У такому разі використання у комплексі лише засобів РЕБ не дозволить ефективно протидіяти загрозі.

Детальне дослідження іранських дронов-камікадзе показало, що придушення супутникової навігації на дистанції 5 км призведе до похибки 250 метрів, і дрон все одно впаде в районі цілі або продовжить політ після виходу із зони дії РЕБ. Тому тут важлива наявність можливості фізичного знищення мети.

Якщо використовувати розробки Elbit та Rafael у прифронтових районах, то придушення каналів керування дронами дозволить боротися з розвідувальними БПЛА та дронами-камікадзе типу “Ланцет”. Але й тут без систем знищення їх можливості будуть обмежені через вимоги постійної роботи і це буде демаскуючим фактором випромінювання перешкод. У прифронтових умовах ефективніше використовувати комплекси на мобільному шасі для пасивного спостереження з метою знищення дрона противника з регулярною зміною позиції.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *