Шпигуни РФ у Польщі. Загроза для зброї України?Сюжет

Шпигуни РФ у Польщі. Загроза для зброї України?

Западное оружие для Украины в польском Жешуве

Російські шпигуни готували диверсії на польській території та стежили за перекиданням західної зброї в Україну.

 
У Польщі ліквідували шпигунську мережу, яка працювала на Росію і мала здійснювати підготовку до диверсійної діяльності в країні, повідомляють місцеві видання. У рамках розслідування співробітники Агентства внутрішньої безпеки Польщі (ABW) затримали шістьох осіб, а на залізничних коліях та об’єктах національної критичної інфраструктури через діяльність мережі було оголошено тривогу.
 
Приховані камери
 
Затримані – іноземці “через східний кордон”, які, як передбачалося, працювали на російські спецслужби. Агенти ABW затримали їх у зв’язку з виявленням прихованих камер на важливих маршрутах та залізничних вузлах, які фіксували рух на коліях та передавали зображення до мережі.
 
Йдеться насамперед про ділянки залізничних колій у Підкарпатському воєводстві – зокрема біля аеропорту в Ясенці, неподалік Жешува. Аеропорт є головним транзитним пунктом для західної зброї та боєприпасів, призначених для України. Камери також були встановлені в інших частинах Польщі.
 
Підвищена небезпека
 
У зв’язку зі спецоперацією співробітники служб та поліції приведені у стан підвищеної готовності. Особливу увагу правоохоронці приділяють безпеці стратегічно важливих залізничних колій у Польщі, також посилено охорону ключових об’єктів критичної інфраструктури.
 
Останніми місяцями Польща кілька разів виявляла людей, підозрюваних у роботі на Росію. Лише у січні цього року до суду країни подали обвинувальний акт проти росіянина та громадянина Білорусі, яких звинувачують у шпигунстві на користь російської військової розвідки (ГРУ).
 
За висновком слідства, обидва фігуранти перебували на території Польщі на законних підставах. “Громадянин Білорусі, спочатку навчаючись в одному з білостоцьких вишів, а потім влаштувавши на роботу з організації парашутної підготовки, налагодив контакти, у тому числі соціальні, які використовував у своїй діяльності на користь російської військової розвідки. Другий обвинувачений здійснював діяльність на користь російської розвідки , під виглядом проведення культурних заходів та туризму”, – розповіла представниця прокуратури.
 
Крім того, як встановила прокуратура, шпигунська діяльність обвинувачених була зосереджена на військових частинах, що розташовані у північно-східній частині Польщі.
 
Глава ЦРУ прилетів
 
На тлі викриття російської мережі до Польщі прилетів голова ЦРУ Вільям Бернс. Він зустрівся із президентом Анджеєм Дудою. Зустріч стосувалася поточної ситуації у сфері безпеки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *