Люди Арахамії створюють дисбаланс цін на ринку вугілля – розслідування

Державні шахти України продавали вугілля приватним структурам перед опалювальним сезоном в 2-3 рази дешевше ринкових цін, а ТЕС “Центренерго” були змушені купувати дорогий газ і не могли розплатитися з “Нафтогазом”. СБУ відкрила провадження і на початку березня провела обшуки у низки представників Міненерго.

Про йдеться у статті “Державне вугілля продавали “наліво” і “за знижкою”, поки ТЕС буквально виживали” на сайті “ZN.UA“.

Як з’ясував журналіст Юрій Ніколов, ДП “Укрвугілля” і “Добропіллявугілля-видобуток”, які мали б поставляти вугілля на державне “Центренерго”, з серпня по жовтень спрямували приватним покупцям значні обсяги вугілля за дуже низькою ціною, а на ринку воно коштувало 7500–9000 грн за тонну, а часом доходило до 14 тис. грн, держава продавала своїм посередникам по 1800–4500 грн за тонну.

“Мовчанка Банкової та контрольованих нею чекістів пов’язана саме з тим, що це якраз і є не історією боротьби з корупцією, а боротьбою різних груп впливу в оточенні міністра енергетики Германа Галущенка”, – повідомляє видання.

Раніше ЗМІ з’ясували, що вугільний ринок підім’яв під себе голова парламентської фракції “Слуга народу” Давід Арахамія та його бізнес-партнер, нардеп Максим Єфімов.

“Після завершення періоду розпродажів вугілля “наліво” директор ДП “Укрвугілля” Віталій Зюзько звільнився із займаної посади, й у січні його місце зайняв Олександр Хейло”, – пише ZN.UA.

Про Хейло є чимало розслідувань: відомо, що він працював на структури Олександра Януковича, а у 2014 став власником зареєстрованого у Росії ТОВ “Фест Трейд” та неодноразово відвідував тимчасово окупований Крим. Вища кваліфікаційна комісія суддів розповіла, що Хейло шерив тези на захист бійців “Беркута”, називав постмайданну владу “хунтою”.

Нині Хейло називають менеджером Арахамії, що може означати, що куратори вугільного ринку змінили менеджерів, які “погоріли”, на нових. ZN.UA додає, що бенефіціаром того викриття є радник міністра енергетики Ігор Миронюк, який “хотів посилити свій вплив на процеси”. Його видання називає помічником депутата-зрадника Андрія Деркача з 2002 по 2012 рік. При Януковичі Миронюк став заступником голови Фонду держмайна з подачі Деркача.

Серед менеджерів у вуглепромі зараз багато людей з оточення Януковича, а згаданий Хейло не міг би потрапити на посаду через ймовірні зв’язки з РФ.

“Сподіваємося, що оприлюднення цієї історії не дозволить її швиденько поховати. А заразом порушить питання про наведення ладу у відомстві Галущенка, до якого, як і до самого пана міністра чимало претензій”, – резюмує ZN.UA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *