Влада здає назад. Протест у Грузії переміг?Сюжет

Влада здає назад. Протест у Грузії переміг?

Протесты в Грузии продолжаются

Правляча партія Грузії Грузинська мрія відкликала вже ухвалений у першому читанні законопроект про іноземних агентів із парламенту.

 
Грузини допротестувалися до того, що влада вирішила відкликати скандальний закон про іноагентів. Але чи зупинить це протести?
 
Просто відкликати
 
Після двох ночей протестів і насильницького розгону демонстрантів під грузинським парламентом, влада Грузії повідомила, що “відкликає” законопроект про іноагентів. Тим часом в опозиції заявили, що збираються продовжувати протести, допоки Грузія не візьме “гарантований прозахідний курс”.
 
Крім того, виявилося, що заява грузинської правлячої коаліції про відкликання ухваленого у першому читанні законопроекту суперечить правилам парламенту і не може бути реалізована.
 
Грузія online цитує конституціоналіста Вахушті Менабде: “Закон, ухвалений у першому читанні, відгуку не підлягає”. Експерт також нагадав, що влада зареєструвала два проекти, а відкликати пообіцяли один – саме той, з яким це неможливо зробити. У той же час другий проект, який передбачає більш жорстке покарання для іноагентів, можна відкликати, якщо всі його ініціатори звернуться з таким проханням до парламенту.
 
Те саме стверджує юрист Ліна Гвініаніанідзе. “Немає процедури відкликання проекту, що пройшов перше читання. Такий законопроект має бути винесений на голосування та відхилений”, – заявила вона.
 
В чому суть
 
Втім, влада обіцяє, що коли “емоційне тло” спаде, політики ще раз спробують пояснити громадянам Грузії, “чому важливо було забезпечити прозорість іноземного впливу в країні”.
 
Документ передбачав, що у Грузії створять реєстр “агентів іноземного впливу”. Під критерій “агентів” мали потрапити НКО та ЗМІ, у яких закордонне фінансування становить понад 20% річного доходу. Передбачалося, що такі організації подаватимуть щорічну декларацію. Для тих, хто спробує ухилитися від реєстрації як “агент” або не подасть звіт, вигадали штраф – у розмірі 25 тисяч ларі – близько 9,5 тисяч доларів. Чиновникам, відповідальним за виявлення іноагентів, надали б право доступу до персональних даних кандидатів на попадання до списку.
 
 
Реакція Заходу
 
Представництво ЄС у Грузії привітало рішення Грузинської мрії відкликати законопроект про іноземних агентів.
 
“Ми вітаємо заяву правлячої партії про відкликання законопроекту про прозорість іноземного впливу”, – заявили у представництві ЄС.
 
“Ми закликаємо всіх політичних лідерів Грузії відновити проєвропейські реформи в інклюзивній та конструктивній манері відповідно до 12 пріоритетів для того, щоб Грузія отримала статус кандидата”, – йдеться у заяві.
 
Опозиція проти
 
Опозиція продовжує протестувати навіть після рішення влади про відкликання сканадального законопроекту. На акції протесту в центрі Тбілісі почали висувати політичні вимоги та разом із відставкою уряду вимагають проведення дострокових виборів.
 
На трибуні з’явилися опозиційні політики, які звернулися до учасників мітингу, та заявили, що необхідно змінити владу.
 

 
Частина опозиції заявляє, що не розійдеться і протести не припиняться доти, доки вони не переконаються, що шлях та курс до Європи є непорушним.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *