Відновлення України після війни – як можна отримати заморожені активи РФ

Україна потребує коштів на відновлення, зокрема, тих, які надійдуть від конфіскації державних активів країни-терористки Росії і майна олігархів. Це розуміють і уряди країн-партнерів, де росіяни зберігали чимало своїх багатств, тому вони планують створити спеціальний міжнародний договір.

Про це в інтерв’ю “Апострофу” розповіла заступниця міністра юстиції України Валерія Коломієць.

Уряди країн-партнерів усвідомлюють, що знадобляться кошти на відновлення України. І бажано, щоб вони виділялися не за рахунок їхніх платників податків. Тож використання російських коштів є цілком логічним і справедливим”, – зазначила вона.

Читайте також: Хто хоче отримати компенсацію за все майно, буде чекати грошей від Росії – Олена Шуляк

Рішення про використання російських грошей на потреби відновлення України наші партнери хочуть закріпити міжнародним договором, який передбачає компенсаційний механізм для України та створення Реєстру збитків, Компенсаційної комісії та Фонду.

“У ньому країни-підписанти задекларують, що Росія повинна заплатити за свою агресію. І ці країни готові передати в Фонд задля цього заморожені російські активи, а Україна має отримати компенсацію”, – пояснила Коломієць.

Варто зауважити, що вже триває робота над документами, необхідними для таких рішень. Уже створено спеціальну робочу групу при президенті України, яку протягом кількох місяців веде заступниця міністра юстиції України Ірина Мудра.

“Ціла низка країн-партнерів також займаються розробкою змін до власного законодавства, які дозволять конфіскацію і передачу коштів Україні”, – додала заступниця.

Більше читайте в матеріалі “Апострофа”: Якщо влада в Україні буде узурпована, закони перепишуть швидко та легко – заступниця міністра юстиції

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *