Протести в Грузії – МЗС України зробив заяву

У Міністерстві закордонних справ України прокоментували події у Грузії, де після ухвалення у першому читанні законопроєкту про “іноземних агентів” спалахнули протести, а влада їх жорстко придушила.

Про це йдеться у повідомленні пресслужби МЗС.

Читайте також: Протести в Грузії: як минула ніч і чого чекати сьогодні

У відомстві наголосили, що населення має право на мирний протест.

“Як держава, яка прагне здобути членство в Європейському Союзі, Грузія має неухильно ґарантувати громадянам їхні основоположні права та свободи, зокрема право на мирний протест”, – зазначили там.

Також у МЗС зауважили, що взяли до уваги намір грузинської президентки Саломе Зурабішвілі ветувати закон, проти якого виступає суспільство.

“Поділяємо позицію ЄС про те, що проєкт закону в його нинішній редакції суперечить європейським цінностями та стандартами”, – наголосили у Міністерстві.

В українському зовнішньополітичному відомстві висловили солідарність із грузинським народом у прагненні продовжувати розбудову європейського майбутнього своєї країни.

7 березня грузинський парламент підтримав у першому читанні проєкт закону про “іноземних агентів”, що є аналогом російського. У країні почалися масові протести, однак влада жорстоко придушила їх.

Зокрема, документ передбачає, що в країні з’явиться реєстр “іноземних агентів”, де міститимуться всі некомерційні юридичні особи та засоби масової інформації, що фінансуються на понад 20% з-за кордону.

Окрім того, на четвер, 9 березня, призначене голосування за другим варіантом законопроєкту про “іноагентів” – “Про реєстрацію іноземних агентів”. Він вводить поняття “агент іноземного впливу”. Такий статус можуть отримати будь-які фізичні та юридичні особи, які фінансуються з-за кордону.

Нагадаємо, тамтешні експерти розповіли про подробиці розгону протесту у Грузії.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *