Вперше від початку війни. Зустріч Блінкена та ЛавроваСюжет

Вперше від початку війни. Зустріч Блінкена та Лаврова

Блинкен напомнил Лаврову об Украине

Держсекретар США та міністр закордонних справ Росії близько 10 хвилин розмовляли на полях зустрічі міністрів закордонних справ Великої двадцятки у Делі.

 
Держсекретар США Ентоні Блінке та міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров жодного разу особисто не зустрічалися з 24 лютого 2022 року, коли Росія напала на Україну. Востаннє вони розмовляли у Женеві у січні 2022 року. У кулуарах саміту міністрів закордонних справ G20 нова зустріч двох дипломатів таки відбулася і тривала близько 10 хвилин. Говорили про Україну та ядерну зброю.
 
Коментар США
 
Як зазначили в Держдепартаменті США, Блінкен знову дав зрозуміти Лаврову, що Америка має намір допомагати Україні стільки, скільки потрібно, і що Росії варто було б повернутися до дотримання договору СНО, а також звільнити посадженого в Росії у в’язницю американського громадянина Пола Уїлана.
 
“Я сказав міністру закордонних справ те саме, що і я, і багато інших говорили минулого тижня в ООН, і що багато міністрів двадцятки говорили сьогодні: припиніть цю агресивну війну, включіться у змістовні переговори, які можуть призвести до справедливого та стабільного світу” , – розповів Ентоні Блінкен журналістам після зустрічі.
 
Щодо договору про стратегічні наступальні озброєння, від виконання якого Росія щойно офіційно відмовилася, Блінкен, за його словами, сказав Лаврову, що США незалежно від будь-яких сторонніх обставин готові до переговорів та дій у галузі контролю над ядерною зброєю – так само, як це було у їхніх відносинах із СРСР за часів Холодної війни.
 
У держсекретаря не склалося враження, що зміни у російській позиції відбудуться найближчим часом після обговорення, сказав неназваний американський чиновник Sky News, який відмовився охарактеризувати реакцію Лаврова.
 
Варто зазначити, що держсекретар США перед зустріччю двадцятки заявляв, що не планує говорити з Лавровим.
 
Коментар РФ
 
Представник МЗС Росії Марія Захарова заявила, що жодних переговорів насправді не було, і що Блінкен сам попросив про такий контакт, на що Лавров дав згоду.
 
Російські інформаційні агенції повідомляють, що обидва чиновники не зустрічалися в кулуарах саміту, а говорили на ходу.
 
На прес-конференції Лаврова, яка відбулася після зустрічі G20, не було жодної згадки про розмову з Блінкеном.
EPA

Лавров на саміті G20
 
Атмосфера війни
 
Тертя у зв’язку з агресією Росії, що триває, в Україні відчувалися в ході переговорів у Делі, незважаючи на те, що прем’єр-міністр Індії закликав міністрів закордонних справ G20 на якийсь час забути про розбіжності.
 
“Ми зустрічаємося під час глибокого глобального розколу”, – сказав Нарендра Моді і закликав міністрів, що зібралися, постаратися порозумітися.
 
Проте, незважаючи на зусилля індійського прем’єра та його команди, ще до початку зустрічі тема війни явно стала домінуючою.
 
“Цю війну необхідно засудити, – сказав журналістам напередодні відкриття зустрічі Верховний представник Євросоюзу із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель. – Я сподіваюся і впевнений, що Індія використовує свої дипломатичні можливості, щоб дати Росії зрозуміти, що ця війна має бути закінчена”.
 
Досі Індія уникає прямої критики на адресу Росії, яка залишається для Нью-Делі головним постачальником озброєнь, і постійно утримувалася від голосування в ООН щодо резолюцій, які засуджують російську агресію.
 
Крім того, з початком війни та з введенням санкцій проти Росії Індія суттєво збільшила закупівлі російської нафти, з чого, ймовірно, отримує велику вигоду для своєї економіки, оскільки купує нафту з серйозною знижкою.
 
Блінкен зазначив, що зустріч Великої двадцятки була затьмарена “нічим не спровокованою та невиправданою війною” Росії, а Лавров знову звинуватив Захід у спробі “поховати” угоду, яка дозволяла експорт українського зерна.
 
Спільну підсумкову декларацію на зустрічі в Індії дипломати G20 також не змогли погодити через суперечку про війну в Україні.
 
Натомість Індія, яка головувала на зустрічі, опублікувала власний підсумок дискусій. Більшість держав знову рішуче засудили російську агресивну війну і вимагали безумовного виведення військ з території України. Міністри закордонних справ Росії та Китаю Сергій Лавров та Цінь Ган не погодилися з двома відповідними пунктами.
 
Міністр закордонних справ Індії Субрахманіям Джайшанкар заявив журналістам наприкінці зустрічі, що спільну підсумкову декларацію не було прийнято через “дуже поляризовані погляди деяких країн”.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *