Військові злочини Росії – центр з розслідування в Гаазі запрацює влітку

Слідчі Міжнародного кримінального суду в Гаазі вирушили в Україну, щоб особисто проводити розслідування за колективним міжнародним позовом проти РФ щодо її військових злочинів й через рік у Львові, на полях конференції “United for Justice” генеральні прокурори країн-членів спільної слідчої групи (JIT) підписали додаток до Угоди щодо початку роботи на базі Євроюсту Міжнародного центру з розслідування злочинів агресії.

Про це інформує Офіс Генпрокурора.

Зазначається, що створення Міжнародного центру з переслідування злочинів агресії РФ ініціював Офіс Генерального прокурора за підтримки Євроюсту, Міжнародного кримінального суду, у партнерстві з Литвою, Польщею, Латвією, Естонією, Словаччиною та Румунією.

Читайте: Прокурор міжнародного трибуналу розпочав розслідування проти керівництва Росії за вторгнення в Україну

Ми відчуваємо підтримку та згуртованість наших міжнародних партнерів задля нашої головної цілі – притягнення до відповідальності агресора. Відкриття міжнародного центру у Гаазі – ще один юридичний крок для цього“, – наголосив генпрокурор Андрій Костін.

За словами Президента Євроюсту Ладіслава Хамрана, створення Центру допоможе забезпечити тісну співпрацю між партнерами. Також він запевнив, що Євроюст готовий надати технічну допомогу для початку його роботи.

Андрій Костін висловив сподівання, що Міжнародний центр в Гаазі запрацює вже влітку.

Попередньо ми плануємо, що цей центр розпочне свою діяльність влітку цього року. Ми говоримо зараз про липень, але, можливо, це буде навіть раніше. Ми поставили перед собою дуже амбітні строки щодо формування детального плану роботи Міжнародного центру з розслідування злочину агресії і я маю надію, що спільними зусиллями цей центр запрацює, як ми і плануємо, влітку цього року“, — пояснив генпрокурор.

Це дозволить Міжнародній групі прокурорів і слідчих збирати злочини агресії саме на міжнародному рівні, пояснив Костін. У майбутньому до роботи можуть долучитися й експерти, зауважив він.

Генеральні прокурори країн-членів JIT обговорили організаційні та операційні деталі для початку роботи Центру. У Гаазі працюватимуть прокурори та слідчі країн-учасниць JIT, розглядається також можливість залучення прокурорів з інших країн.

Нагадаємо, що при наявності певних доказів того, що українські мирні громадяни були навмисно піддані насильству з боку РФ, Володимира Путіна міг би засудити суд у Гаазі і його помістили б у корпусі суворого режиму, де відбувають покарання африканські диктатори.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *