Як Україні вести діалог із Китаєм на тлі війни – думка експерта

Китай, який раніше демонстрував абсолютну відстороненість від російської агресії в Україні, зараз “включився в гру”, закликавши сторони шукати шляхи мирного врегулювання. Це слушний час для Києва почати з Пекіном діалог.

Про це в ефірі Апостроф TV розповіла директорка київського офісу міжнародного аналітичного центру GLOBSEC Юлія Осмоловська.

Читайте також: Китай веде з Росією переговори про постачання озброєнь: Байден зробив заяву

“Я зчитую цей сигнал як те, що Китай включився у гру… Зараз ми спостерігаємо, що Китай продемонстрував якесь своє бачення”, – зазначила вона.

На її думку, бачення Китаю, який придумав мирний план для України, досить легко обігрувати, якщо намагатимемось конкретизувати його перший пункт, де зазначено, що “повинен бути збережений суверенітет і територіальна цілісність України”, і дотримуватися уставу ООН.

“Всі ці пункти Росія порушує. І це якраз і може бути предметом для дискусій. Головне у цьому контексті – підхопити готовність Китаю вступити до гри, адже далі з ним можна вести діалог, в який спосіб має бути ця війна завершена, як має виконуватися перший пункт з позиції самого Китаю, а саме: виведення російських військ з території України. І таким чином можна формувати позицію”, – зауважила аналітик.

Натомість українська сторона подивилася на цей позиційний документ Китаю, сказала, що він – ні про що, і розкритикувала.

“Це може призвести до відторгнення Китаю, що дасть йому можливість зближуватися з РФ. Зараз потрібно вплести Китай в цей діалог і в діалозі формувати те бачення, що потрібно нам”, – додала Юлія Осмоловська.

Нагадаємо, раніше директор ЦРУ Вільям Бернс стверджує, що Китай розглядає можливість надання рф летального озброєння, хоча остаточне рішення в Пекіні поки не ухвалили.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *