Майбутнє України – коли Київ опиниться в НАТО

Про провал кремлівської військової стратегії в Україні, причини того, чому Київ завжди був пріоритетом для США, а також коли Україні розраховувати на вступ в НАТО в інтерв’ю “Апострофу” розповів доктор Майкл ХАЛЦЕЛЬ, старший науковий співробітник Інституту зовнішньої політики Школи передових міжнародних досліджень Університету Джона Гопкінса, екс-радник Джо Байдена на посаді сенатора, представник США під час розширення НАТО на Балканах та представник США при ОБСЄ.

Рік тому Росія планувала захопити Україну за три дні. Але за рік після повномасштабного вторгнення до Києва приїхав президент США Джо Байден. На вашу думку, цей візит є сигналом для Росії не намагатися повторити широкий наступ?

Я сумніваюся, що цей візит зміг би стримати ескалацію. Але російська стратегія провалилася ще за довго до поїздки Байдена у Київ, це правда. Однак, його мужність посилить підтримку України з боку США.

Американські президенти не відвідували Україну 15 років. Чи згодні ви з думкою, що Україна перебувала на периферії інтересів США і НАТО за цей час?

Україна завжди була головним пріоритетом для США у Європі. Однак Україна не була готова до вступу до НАТО – і цей факт лишається фактом. Якби вона була готова і якби її прийняли, світ однозначно мав би сьогодні інший вигляд. Але такі міркування про нездійсненне нас далеко не заведуть.

Читайте: Сушанський скандал: як 45 росіян налякали Путіна до смерті

У 2007 році на Мюнхенській конференції Путін фактично оголосив Заходу нову холодну війну. Але свідчення, що Захід прокинувся, ми побачили лише у Мюнхені тиждень тому. Чи згодні ви, що зараз Захід платить надто велику ціну за свою бездіяльність?

Вторгнення Росії у Грузію і незаконне захоплення Росією Криму – це були дії, які мали розбудити усі західні країни і показати їм путінські імперіалістичні бажання. Так, цього року Мюнхенська конференція показала, що більшість міжнародної спільноти нарешті визнала виклики, які перед нею стоять. Але не всі – Китай, Індія, Африка та арабські країни ще цього не розуміють.

В Україні зараз допомогу з боку Вашингтона бачать так – США контролюють ескалацію у війні України із Росією. Але, нажаль, це відбувається за рахунок життів українців. Якби ми отримали необхідну зброю якомога скоріше, ми б стримували Росію набагато ефективніше.

Знову ж таки. Я розумію почуття українців, але такі запальні суперечливі аргументи лише сприяють “грі у звинувачення”, яка отруює стосунки і зрештою зміцнює позиції тих, хто проти допомоги Україні. Такі заяви абсолютно контрпродуктивні.

Ви згадали про Китай. Пекін нещодавно запропонував те, що називає своїм “мирним планом”. Президент Зеленський заявив про бажання зустрітися із Сі Цзіньпіном. На вашу думку, яка роль Китаю буде у цій війні?

– Китай не хоче бачити, як дружній йому авторитарний російський режим зазнає принизливої поразки в Україні. Пекін також пам’ятає допомогу, яку Росія надавала під час Корейської війни й у інших конфліктах. Але допомога, яку Китай надає Росії, не є безумовною. Сі дав Путіну чітко зрозуміти, що Китай виступає абсолютно проти використання Росією ядерної зброї. Бо це може похитнути ядерне стримування в Індійському й Тихоокеанському регіоні, яке запровадив Китай проти США.

Вашингтон зараз тисне на Пекін, аби там не поставляли зброю Москві. Але зважаючи на те, що зараз США та Китай у поганих стосунках, цей тиск може не мати ефекту, і поставки відбудуться.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *