Загострення у Брянській області – чому Путін злякався

Другий день весни в Росії розпочався з істерики у російських пропагандистських ЗМІ. Вони повідомили, що на територію Брянської області проникла диверсійно-розвідувальна група з України. У Кремлі почали прокачувати тему “страшного та жахливого” ДРГ, яка нібито обстріляла автомобіль, вбивши одну людину та поранивши дитину. Втім, все виявилося не так. У Брянській області влаштували переполох представники Російського Добровольчого Корпусу, поставивши на вуха навіть голову Кремля Володимира Путіна. “Апостроф” простежив за подіями, що відбуваються у прикордонних регіонах Росії.

Фейки та паніка Кремля

Протягом усього четверга російські пропагандистські ЗМІ наганяли на росіян страх, запевняючи, що в селі Сушани Климівського району нібито обстріляли шкільний автобус і навіть повідомили про захоплення заручників у селі Сушани Климівського району. Відразу до “справи” підключилася ФСБ, заявивши, що “українські націоналісти” порушили кордон у Брянській області і зараз проводяться “заходи щодо їх знищення”.

Бійці Росгвардії вступили в бій зіткнення з українцями. У ході зіткнень серед жителів Брянської області є загиблі та поранені“, – повідомило з посиланням на ФСБ російське інформ-агентство ТАРС.

Утім, жодних відеопідтверджень цих фактів не було представлено. Виявилося, що пропагандисти та ФСБшники, які традиційно переборщили з брехнею, викликали паніку серед жителів прикордонних регіонів Брянщини.

Більше того, брехня дуже швидко розкрилася. Причому розкрилася завдяки самим росіянам. Заступник губернатора Брянської області публічно заявив “РІА-Новости”, що інформація про обстріл шкільного автобуса помилкова. За її словами, виявилось, що школи у прикордонних районах зараз на дистанційному навчанні. Влада села Сушани у свою чергу теж заявила, що нічого не знає про захоплення заручників.

Пропагандисти ж не вгамовувалися. Почали з’являтися оповідання нібито від очевидців нападу ДРГ. Телеграм-канал Mash повідомив, що диверсанти вбили водія одного з автомобілів, який віз дітей до шкільного автобуса, а дитину — 10-річного Федю — поранили. Незважаючи на поранення, хлопчик повів ще двох дівчаток ховатися в ліси, а потім зміг упіймати попутку і виїхати на безпечну відстань, де йому викликали швидку.

Ні хлопчика, ні дівчат російські пропагандистські ЗМІ так і не показали.

Проте, незважаючи на явну фейковість подій на Брянщині не на жарт налякалося керівництво Росії. Деякі депутати Держдуми почали писати у своїх месенджерах, що найближчим часом Путін проведе екстрене засідання Ради безпеки РФ. Пізніше прес-секретар кремлівського диктатора Дмитро Пєсков спростував цю інформацію, зазначивши, що Радбезу не буде і засідання перенесене на п’ятницю. Також Путін через події у Брянській області скасував поїздку до Ставропольського краю.

До середини дня заяву про подію у Брянській області зробив і Путін. Злякавшись їхати до Ставропольського краю на “Рік педагога”, кремлівський вождь звернувся до вчителів з відеозв’язку.

Сьогодні вчинили черговий терористичний акт, черговий злочин. Проникли на прикордонну територію та відкрили вогонь по цивільних особах. Бачили, що це цивільна машина, бачили, що там сидять цивільні особи та діти. “Нива” звичайна. Відкрили вогонь по них“, – як завжди не червоніючи збрехав Путін, мабуть не знаючи, що влада Брянщини обстріл на той момент спростувала.

Три неприємні висновки для Путіна

Зіткнення Росгвардії з українською ДРГ так само було віртуальним, оскільки через деякий час у мережі з’явилося відео від самої ДРГ. Відповідальність за проникнення в Брянську область узяв на себе “Російський добровольчий корпус” (РДК), який воює за Україну. На одному з роликів видно табличку Люб’яченського фельдшерсько-акушерського пункту Брянщини.

В Офісі президента України заявили, що наша країна не має відношення до того, що сталося. Це або провокація Росії, або дії “російських партизанів”, які “починають демонтувати режим Путіна”, сказав радник голови Офісу Михайло Подоляк.

З ним погоджуються й експерти.

“Противники кремлівського режиму, бачачи, що Путін стрімко програє війну в Україні, підняли зброю проти влади старіючого диктатора”, – вважає військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко.

Показово, що у Росії вже почався рух у соцмережах, зокрема у Телеграм-просторі. Набирає обертів новий ТГ-канал “Громадянська війна в РФ“, який розповідає про рух опору в Росії.

Ніколи не думав, що кордон РФ, ще й у війну, такий же дірявий, як Z -патріоти“, – написав командир РДК Нікітін у своєму телеграм-каналі після повідомлення про проникнення в Брянську область. Виявилося, що загін із 45 бійців спокійно зайшов на територію РФ, після чого не зустрівши жодного спротиву з боку російських прикордонників так само повернувся назад.

Наразі представники РДК прямо закликають росіян до бунту.

“Російський Добровольчий Корпус перейшов державний кордон Російської Федерації… Ми не воюємо з цивільними, не вбиваємо беззбройних – майте це на увазі. Тепер настав час звичайним громадянам Росії зрозуміти, що вони не раби. Піднімайте бунт, боріться”, – звернулися до співвітчизників у РДК.

З події у Брянській області можна зробити кілька висновків:

По-перше, ФСБ, яка відповідальна за межі, зовсім недієздатна. Інакше складно пояснити той факт, що кілька десятків людей спокійно пройшли зі зброєю від села Любечани до села Сушани, коли між ними кілька десятків кілометрів і за цей час їх не зустріли ні поліція, ні армія.

“Яку російську силову структуру не візьми, професіонали, здатні боротися з криміналом, терористами, або загинули в Україні, або зараз тут перебувають. Еліту спецназу Росгвардії поклали в перші тижні війни. Спецназ ФСБ також помітно “полиняв”. Аналогічна ситуація з МВС РФ, якому довелося витягувати сили з регіонів на окуповані українські території”, – каже експерт з діяльності спецслужб Українського інституту майбутнього Іван Ступак.

По-друге, Кремль вже не в змозі контролювати ситуацію в Росії та забезпечувати безпеку власних громадян.

“Ми спостерігаємо своєрідний підсумок кремлівської політики щодо дестабілізації всіх сусідніх країн. Тепер бумеранг полетів у бік Кремля, який загнав усі свої сили до України, оголивши “внутрішній фронт”. Для еліт у регіонах, які мають непрості стосунки з Москвою (Татарстан чи Північний Кавказ), це може стати сигналом про необхідність задуматися над власним майбутнім та власними інтересами. Влада у Москві не може їм уже нічого гарантувати”, – зазначив Олександр Коваленко у коментарі “Апострофу”.

По-третє, безумовно, силові відомства РФ скористаються ситуацією для ще більшого “закручування гайок” і позбавлення громадян Росії ще хоч якихось прав. Щоправда, ці “гайки” вже можуть зірватися.

“Слід вітати дії тих громадян РФ, які вийшли на боротьбу з путінським режимом, але не треба думати, що вплив таких добровольчих формувань (РДК, легіону “Вільна Росія”) суттєво може вплинути на масові настрої в РФ. Там підтримка Путіна та війни у в межах 80%. Нам важливий сам факт того, що Кремль не контролює ситуацію. У Кремлі заявляють про “українських диверсантів”, хоча нам такі “диверсії” зовсім нема до чого. ЗСУ і так можуть бити по військових об’єктах на території РФ, і наші західні партнери із цього приводу не заперечують”, – каже “Апострофу” військовий експерт Дмитро Снєгірьов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *