Молдова провокації – як Росія готує переворот у Кишиневі

Кремль активно розхитує ситуацію в Молдові за допомогою протестів у Кишиневі, “мобілізуючи” окупаційний контингент у Придністров’ї. Судячи з останніх подій, російські спецслужби готуються до “гібридного” удару з метою повалення проєвропейської влади на чолі з президентом Майєю Санду та відкриття “другого фронту” проти України з боку ПМР. Подробиці читайте у матеріалі “Апострофа”.

Кремль готує “гібридну атаку” на владу Молдови. Як зазначає колишній речник сенату Румунії, заступник генсека НАТО Мірча Джоане, росіяни можуть діяти за сценаріями, які Москва використовувала до відкритого вторгнення в Україну.

Поки що немає безпосередньої загрози для Молдови, тому що Москва не змогла захопити Одесу і прийти в Придністров’я”, – сказав Мірча Джоане.

Проте заступник генсека НАТО припустив, що “гібридний сценарій” проти Молдови може загалом збігатися з діями РФ проти Чорногорії у 2016 році, коли було здійснено спробу державного перевороту.

Протести, хаос та диверсії

Загалом, на думку експертів, завдання російських спецслужб – спровокувати хаос у діяльності органів влади, а також дестабілізувати ситуацію через соціальні протести та кібератаки.

Соціальна карта розвивається повним ходом. Минулого вівторка у столиці Молдови пройшов антиурядовий мітинг, основну масу протестувальників склали члени партії “Шор”, керівником якої є проросійський політик Ілан Шор, щодо якого в 2022 році США ввели санкції. Учасники протестували проти режиму надзвичайної ситуації у Молдові, запровадженого через кремлівську агресію проти України, який спровокував соціально-економічні труднощі. Місцеві журналісти звернули увагу, що участь в акції брали не лише громадяни Молдови, але й росіяни.

Читайте: Китай має чим ділитися: чи отримає Путін зброю від Сі

“Проросійські мітинги в Молдові останнім часом надто багатолюдні. Такої маси людей на початковому етапі достатньо, щоб захоплювати адміністративні будівлі або навіть аеропорт у Кишиневі приблизно за тим самим сценарієм, як “туристи Путіна” у лютому 2014 року почали “гібридну” окупацію Криму. Мета Москви не просто “взяти” Молдову, а й відвернути увагу сил країн НАТО. Насамперед Румунії“, – каже “Апострофу” військовий експерт Дмитро Снєгірьов.

Президент Молдови Майя Санду кілька тижнів тому повідомила про плани Кремля здійснити державний переворот у Кишиневі. За її даними, Москва має намір змінити владу в Молдові під виглядом “гібридних” протестів проросійської опозиції.

Удар російським десантом?

Президент України Володимир Зеленський також підтвердив інформацію щодо підготовки перевороту силами російських військових.

“Наша розвідка перехопила документ. Я відкрито про це сказав, привіз цю інформацію до ЄС і передав її Майї Санду. Там є докази, що вони хотіли змінити керівництво Молдови. Як вони можуть це зробити? Кордонів із Молдовою я не бачу. Тобто буде висадка (десанта – “Апостроф”). Ми говоримо про атаку з Придністров’я або атаку з Кишинева“, – сказав Зеленський на прес-конференції 24 лютого.

Останнім часом в інформаційному просторі циркулює версія, що Москва націлена будь-що організувати повітряне сполучення з Кишиневом щоб транспортувати туди військову техніку та особовий склад для відкриття “другого фронту” з боку Придністров’я.

Інша річ, що такий фінт виглядає фантастикою саме через географічні особливості регіону – із Заходу туди не потрапиш, оскільки там знаходиться Румунія, зі сходу – Україна. Російські літаки просто туди не долетять, хоча це не скасовує факту, що Москва готує переворот у Молдові.

“Цікавішою ціллю росіяни може стати аеродром у Маркулешти, захопивши який з території ПМР, вони постараються вийти на Бельці, а потім на Фалешти. Таким чином Кишинів буде відрізаний від північної частини Молдови. Кидати відразу російський спецназ на захоплення аеропорту в Кишиневі безглуздо, так як вони туди просто не долетять. ЗСУ їм точно не дозволять“, – каже “Апострофу” військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко.

“Військові збори” у Придністров’ї

Намагаючись посилити паніку, російське МЗС активно розгойдує човен, звинувачуючи ЗСУ у нібито “радіоактивній провокації” поблизу невизнаної “республіки”, а на території ПМР оголосили проведення тримісних військових зборів. Такі мобілізаційні дії є прямою загрозою Києву та Кишиневу, оскільки наявних окупаційних сил у ПМР явно недостатньо, щоби розпочати “війну” з Україною або законною владою Молдови.

“Офіційно” на території “республіки” знаходиться невеликий російський військовий контингент близько 1,5 тисячі осіб – два батальйони. Один із них охороняє склад із озброєннями у селі Ковбасне, а другий входить до складу “миротворчих сил”, які патрулюють “кордон” між Молдовою та ПМР.

“Боєздатність цих сил просто мінімальна, тому що там багато контрактників – місцеві жителі, які отримали російський “паспорт” або вихідці з РФ, що осіли в регіоні. Ось “збройні сили” ПМР – більш серйозна структура, в яких близько 10 тис. чоловік. Але це не точно. Для військового перевороту в Молдові таких сил явно мало, але якщо виникне повітряний міст з РФ, то ситуація може змінитися. Хоча повторюсь, такого “повітряного мосту” не буде“, – зазначив в ефірі Апостроф TV російський військово-політичний експерт із Праги Юрій Федоров.

Щоб збільшити цей контингент Кремлю, потрібні налагоджені логістичні маршрути, у тому числі за допомогою державного перевороту та повалення уряду Санду. У разі такого сценарію ризики відкриття “другого фронту” проти України суттєво зростають. Проте після нещодавнього призначення новим молдавським прем’єр-міністром Доріна Речана, силовика, в минулому міністра внутрішніх справ, є підстави вважати, що Кишинів утримає ситуацію під контролем, нейтралізуючи кремлівських провокаторів.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *